В області відбулися перші «Медичні ралі Київщини 2023». За першість змагалися і переяславці

Конкурс “Медичне ралі Київщини 2023” відбувся на території Бишівської територіальної громади, у селі у селі Грузьке. Це перші такі змагання за всю історію існування обласної «екстренки».

За словами директора КНП КОР “Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Оксани Шарко, проект змагань виношувався довгих 4 роки. Спершу на заваді став карнтин у країні через Ковід, потім росіяни напали на Україну. 

На церемонію урочистого відкриття змагань завітали: заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, голова Бишівської ТГ Іван Рознай, в.о директора ДЗ “УНПЦ ЕМД та МК МОЗ України” Віталій Крилюк та представник Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» Сергій Довгань.

За право називатися кращими боролись 6 команд: Броварської, Білоцерківської, Вишгородської, Обухівської, Переяславської та Фастівської станцій екстреної медичної допомоги КНП КОР “Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.

Кожна команда складалась з водія та двох медичних працівників – лікарів або фельдшерів. Конкурс був з 5 етапів. Судді оцінювали вміння швидко й правильно поставити діагноз, провести сортування пацієнтів, надати допомогу при гострому коронарному синдромі, взаємодію між членами бригади і, навіть, вміння майстерно маневрувати спецтранспортом. 

“Особисто мене вразила роль  водіїв у наданні медичної допомоги. Так професійно “прокачувати” серце, подавати кисень, і роботи купу медичних маніпуляцій, адже до цих змагань я була переконана, що це роблять лише медики, а потім нашими дорогама, з нашими водіями, які незавжди охоче надають перевагу у  дорозі “кареті” швидкої,  ще й доставити пацієнтів у “золотий” час до медичного закладу, можуть лише справжні Герої”, – зазначила заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова.

На думку в.о директора ДЗ “УНПЦ ЕМД та МК МОЗ України” Віталія Крилюка, якщо Центр ЕМД спроможний провести змагання такого рівня, значить у нього достатня кількість інструкторів, які здатні бути суддями. Судді, які оцінювали змагання, пройшли потужний вишкіл транзиторної програми навчань за кордоном у 2022 та нинішньому році. 

Призером змагань “Медичне ралі Київщини 2023” стала Фастівська станція ЕМД. Окрім подяки й кубку, команда отримала ще й ключі від новенької спеціалізованої “карети” швидкої допомоги класу “С”.

Друге місце посіла Броварська станція ЕМД, а третє – Вишгородська.

“Захід чудовий. Всі учасники визнали, що такі змагання необхідні. Щоб підтримати один одного, підтримати бойовий дух та злагодження команди. Цінуйте лікарів, визнавайте диво, яке вони творять щодня. Бо вони завжди на фронті, у боротьбі за наше здоров’я та життя.
Дякую всім,  хто долучився до організації змагань”, – сказала у підсумку Тетяна Семенова.

Додати коментар