МОЗ: Як уберегтися від сальмонельозу

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Фахівці Міністерства охорони здоров’я України розповідають, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження. 

Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу,  внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю, телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

  • харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
  • брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
  • вживання забрудненої води
  • харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
  • контакт зі свійськими і дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
  • контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
  • брак гігієни після туалету чи зміни підгузків.

Може видатися, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози є практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Але щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил:

  • не вживати продукти зі стихійних ринків;
  • мити руки перед вживанням та приготуванням їжі;
  • мати окремі дошки для м’яса та риби;
  • термічно обробляти до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир;
  • не годувати домашніх котів і собак сирим м’ясом.
 

Додати коментар