У Переяславі влаштували безкоштовну екскурсію середмістям: як це було та хто долучився

7 вересня 2023 року у Переяславі за ініціативи молодіжного центру «Зустріч», Університету Григорія Сковороди в Переяславі, ГО «Корінь нації», Відділу культури і туризму Переяславської міської ради та КЗ «Переяславський ЦКМ» відбулася безкоштовна екскурсія Переяславом – Proslav. У Переяславі влаштували безкоштовну екскурсію середмістям: як це було та хто долучився

О 15:00 стартували біля пам’ятника на честь першої літописної згадки про Україну. Надалі, після реєстрації, протягом трьох годин учасники розділившись на дві групи мандрували середмістям у супроводі досвідчених гідів-краєзнавців – Миколи Богатиря та Катерини Варфоломєєвої.  

Усі охочі переяславці, починаючи від семикласників Переяславської гімназії №5 до студентів УГСП, допитливих містян і внутрішньо-переміщених осіб що нині живуть в громаді йшли за вже відомим учасникам екскурсій містом маршрутом під назвою  «Україна-1187». Екскурсанти пройшлися змієвими валами міста, побачили два найдавніші дуби міста та капличку і Мазепинський собор які змальовував Тарас Шевченко. Мали нагоду зробити пам’ятний знімок на тому ж місці.

Згодом завітали на виставку клеймованої цегли у просвітницькому центрі, дізналися історію заснування Берлянської колегії, побачили оселю лікаря Козачковського де за кілька століть оселився й зодчий переяславських музеїв Михайло Сікорський. Напередодні 100-річчя від його дня народження цій темі приділили надзвичайно великої уваги. Ще побачили народний музей міста, прогулялися поблизу Воскресінської церкви й завітали на Алею Героїв російсько-української війни, де згадали про живих земляків й вклонилися пам’яті полеглих. На знак шани поклали до підніжжя пам’ятника  «Воїнам Переяславщини, які загинули за Україну!» квіти.

Слід зазначити, що усі стежки учасників екскурсій були приправлені цікавими, подекуди, навіть, фантастичними і. звісно ж, сповненими приємних відкриттів та нових знань розповідями екскурсоводів. Приміром, поки Богатир розповідав історію про те, які усі історичні постаті зображені на українських гривнях пов’язані з Переяславом, Варфоломєєва уміло поєднувала історію та сучасність, розповідала про те як з дзвіниці столичної Лаври було видно дзвіницю Мазепинського храму у Переяславі й дискутувала зі спраглими до знань студентами щодо декомунізації.

По завершенню екскурсій обох екскурсоводів ще тривалий час не відпускали допитливі учасники, задаючи їм настиглі у ході прогулянки питання. Звісно ж цікавилися щодо того, коли ще будуть відбуватися подібні мандрівки. За гарну погоду дякували Богу, за мирний вечір і змогу провести такий цікавий захід – Збройним Силам України. Його було втілено в межах проєкту #МолодьТУТ програми USAID «Мріємо та діємо», IREX Ukraine та ГО «Молодіжна платформа».

Додати коментар