На Київщині триває вакцинальна catch-up кампанія проти кору – брифінг КОВА (ВІДЕО)

З метою недопущення спалаху кору на території України з 17 липня триває загальнонаціональна кампанія з вакцинації проти кору. Про її перебіг на теренах Київської області розповіли під час брифінгу заступниця директора – начальниця управління з лікувальної роботи Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець та завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Головінська.

«Попередити захворювання можна буде в разі створення суспільного імунітету. Тобто щепленням проти кору має бути охоплено 95 і більше відсотків населення, особливо це стосується дітей. За результатами вакцинації в 2022 році, в Київській області 85% дітей були вакциновані», – повідомила Любов Крикливець.

Вона зазначила, що вакцинальна кампанія має дві цілі:

  • довакцинувати всіх дітей, які з різних причин пропустили щеплення проти кору, паротиту та краснухи (КПК);
  • забезпечити вчасне отримання щеплення КПК усіма дітьми.

На сьогодні Київською ОВА, зокрема Департаментом охорони здоров’я, та Київським обласним центром контролю і профілактики хвороб створені всі умови, щоб кампанія в області була успішно проведена. В усіх населених пунктах функціонують пункти вакцинації, які в достатній кількості забезпечені вакциною. Також у регіоні працюють 2 мобільні бригади для вакцинування маломобільних груп населення.

Начальниця управління з лікувальної роботи ДОЗ звернулася до освітян та батьків дітей та закликала доєднатися до інформаційної кампанії щодо необхідності вакцинації. Вона наголосила, що вакцинувати всіх дітей важливо до початку навчального року.

«Цього року на Київщині було заплановано охопити щепленнями понад 14,5 тис. дітей віком 2-17 років. На сьогодні в області вже провакциновано 3,5 тис. дітей. Заклади охорони здоров’я у повному обсязі забезпечені вакциною КПК, яка є безпечною, ефективною та схвалена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я», – зауважила завідувачка відділу імунопрофілактики Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Головінська.

Згідно з календарем профілактичних щеплень України вакцинація проти кору, паротиту та краснухи проводиться комбінованою вакциною КПК у віці 12 місяців та в 6 років. Якщо з певних причин дитина не отримала першу дозу вакцини в 12 місяців, потрібно якнайшвидше надолужити час, щоб отримати другу дозу вже за планом у віці 6 років. Якщо дитина 6 років і старше з певних причин не має жодної дози КПК, їй необхідно отримати 2 дози вакцини з мінімальним інтервалом між ними в 1 місяць.

Для отримання щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра. Також щепитися можна і без підписаної декларації.

Крім того, діти батьків, які підписали договір із приватними сімейними лікарями, теж можуть отримати щеплення, адже ці лікарі так само залучені до вакцинальної кампанії.

Додати коментар