18 серпня. Річниця від дня, коли українські військові увійшли в Іловайськ – “Іловайський котел” (2014)

18 серпня 2014 року українські захисники увійшли в Іловайськ та взяли під контроль більшу частину міста.

Бої за Іловайськ продовжувалися із 6 серпня по 3 вересня 2014 року. Українським військовослужбовцям та добровольчим батальйонам вдалося увійти до міста 18 серпня. Тоді вони змогли взяти під контроль більшу частину міста.

Попри це, згодом в Іловайськ зайшла регулярна російська терористична армія. 23-24 серпня українські військові опинилися в оточенні.

За безпосередньою вказівкою та наказом командування генерального штабу ЗС РФ, 24 серпня – російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками.

Було вбито 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень різного ступеню тяжкості, 128 – потрапили у полон. Збройні Сили України зазнали значних втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн.

У ніч з 28 на 29 серпня президент РФ Володимир Путін звернувся до “сил ополчення” із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. О 08:15 українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь, розстрілявши колони на марші.

Станом на кінець серпня 2017 року був практично завершений процес встановлення, ідентифікації та перепоховання загиблих. 

  • У серпні 2019 року в Україні було запроваджено День пам’яті захисників України, який відзначатимуть 29 серпня. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську.

Додати коментар