Ректор УГСП Віталій Коцур взяв участь у відкритті Почесного консульства України в турецькій провінції Текірдаг

У турецькій провінції Текірдаг, що на північному заході країни,  офіційно відкрили Почесне консульство України. Серед інших участь у відкритті, на запрошення генерального консульства України в Стамбулі, взяв і ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, який нині перебуває у Туреччині, де на базі Стамбульського фонду науки і культури, стартував проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура», зорієнтований на розширення академічної мобільності студентів та аспірантів альма-матер.

«Сьогодні для всіх нас важливий день, оскільки сталася подія, на яку ми чекали доволі довго. Відкриття почесного консульства в Текірдагу сприятиме поглибленню співпраці, це наш спільний успіх», – сказав після церемонії підписання угоди та вручення агреману почесному консулу Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар, передає «Укрінформ».

Почесним консулом України в провінції Текірдаг став турецький бізнесмен азербайджанського походження, активіст та друг України Біляль Ахмадов. Генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський привітав Біляля Ахмедова з офіційним відкриттям почесного консульства, вручив йому агреман на виконання консульських функцій та вишиванку.

«Це знакова подія для мене особисто. У провінції Текірдаг є три порти і я вірю, що це зокрема діяльність у цьому напрямку, як і в інших, принесе особливу користь Україні», – сказав він після церемонії.

«З початку повномасштабної фази війни Біляль Ахмадов, як бізнесмен, допомагає Україні та її діаспорі в Туреччині. Його любов до України є дуже предметною та наближає перемогу нашої Батьківщини. Щиро вдячний за надану можливість долучитися до знакової події, адже відкриття даного офісу сприяє поглибленню українсько-турецьких міждержавних відносин», – розповів пресслужбі УГСП ректор Віталій Коцур.

Також відкриття почесного консульства України в провінції Текірдаг відвідав губернатор провінції Азіз Йилдирим.

«З огляду на успіх України у сфері сільського господарства, відкриття почесного консульства в Текірдагу відкриває широкі перспективи. Маю надію, що в найближчому майбутньому війна завершиться та настане мир. Текірдаг і регіон Тракія загалом відомі сільським господарством, що дає як можливості для співпраці в цій сфері, так і пошук нових перспективи співробітництва в інших сферах, зокрема у торгівлі, сферах культури, туризму, мистецтва та інших», – сказав губернатор провінції Текірдаг. Як символ українсько-турецького співробітництва ректор УГСП передав губернатору регіону Азізу Йилдириму вишиту скатертину, яку зіткали переяславські майстрині. Також вишиті вироби від Університет Григорія Сковороди в Переяславі подарували в офіс почесного консула.

Як вказано на сайті МЗС України, почесні консульства України в Туреччині діють також у провінціях Бурса, Даламан і Чанаккале.

Пресслужба університету, за матеріалами «Укрінформ»

Додати коментар