Вступ у 2023: де знайти рейтингові списки вишів?

19 липня стартував прийом заяв на вступ до вищих навчальних закладів. Усього абітурієнти можуть подати до 20 заяв. Щоправда, є нюанси. Як треба правильно оформити документи, щоб не проґавити своє місце, та як відстежувати статус заявки?

Саме за обраною вступником пріоритетністю, визначається черговість розгляду заяви при вступі на бюджетні місця. На контрактну форму навчання це правило не застосовується.

Як формуються рейтингові списки та де їх шукати?

Формування рейтингових списків і надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списку рекомендованих до зарахування на бюджетну форму навчання здійснюється не пізніше 5 серпня.

Рейтинговий список вступників формується за категоріями та джерелами фінансування у такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування на місця державного або регіонального замовлення за результатами позитивної оцінки індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу;
  • вступники, які мають право на зарахування за квотою 2;
  • вступники, які мають право на зарахування за квотою 1;
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Зокрема, рейтинговий список вступників, які мають право на зарахування за квотами та які мають право на зарахування на загальних умовах, впорядковується таким чином:

  • за конкурсним балом – від більшого до меншого;
  • за пріоритетністю заяви від першої до останньої;
  • за оцінкою з предмета, який враховується з найбільшим ваговим коефіцієнтом, у разі двох чи більше предметів з однаковими найбільшими ваговими коефіцієнтами – з предмета з меншим номером – від більшого до меншого;
  • за результатами розгляду мотиваційних листів (при формуванні рейтингового списку широкого конкурсу однакові права мають вступники, яким заклади вищої освіти визначили однакові рейтингові місця за результатами розгляду мотиваційних листів – перше, друге, третє тощо за умови однакових показників рейтингування вищого порядку).

При однакових конкурсних балах для впорядкування вступників використовують пріоритетність заяв від першої до останньої (на місця державного та регіонального замовлення), при однакових пріоритетностях – вищі оцінки з предмета, який враховується з найбільшим ваговим коефіцієнтом, далі – результати розгляду мотиваційних листів.

Для вступників на контракт за результатами розгляду мотиваційних листів побудова рейтингового списку за результатами оцінювання мотиваційних листів здійснюється лише у разі коли кількість вступників перевищує кількість місць ліцензованого обсягу, виділеного для відповідної категорії. Інформує osvita.ua.

Якщо кількість вступників не перевищує кількість виділених місць ліцензованого обсягу, рейтинговий список формують в алфавітному порядку.

Списки формує приймальна комісія з ЄДЕБО, їх оприлюднюють у повному обсязі на сайті закладу освіти. Також вони будуть розміщені на сайті vstup.osvita.ua.

Коригування рейтингових списків

Рейтинговий список абітурієнтів за кожною окремою спеціальністю буде автоматично скоригований відповідно до зазначених абітурієнтів пріоритетів згідно з алгоритмом.

Рекомендованими для зарахування на бюджет будуть ті вступники, які на підставі рейтингу потраплять на бюджетні місця в будь-якому навчальному закладі на будь-яку спеціальність.

При цьому рекомендації про зарахування надаватимуться вступникові за вищим пріоритетом, а всі його заяви з меншим пріоритетом у такому разі автоматично анулюватимуться, що дозволить звільнити списки рекомендованих та дасть можливість потрапити на бюджетні місця у рейтингових списках абітурієнтам з нижчими балами. Інформує osvita.ua.

Також автоматичні коригування будуть проводитися, поки в них буде необхідність, при цьому в абітурієнтів, які при кожному наступному автоматичному коригуванні списків вперше потраплятимуть на бюджетні місця, також скасовуватимуться заяви з низькими пріоритетами.

Якщо абітурієнт потрапляє на бюджетне місце з меншим пріоритетом, він не втрачатиме місце у рейтингу за спеціальністю з великим пріоритетом і може потрапити на бюджетну спеціальність на більш пріоритетну спеціальність у разі автоматичного звільнення місця.

У такому разі його заявою з меншим пріоритетом буде анульовано, що автоматично дозволить потрапити до “бюджетного списку” іншому за списком абітурієнтів.

Коригування рейтингових списків будуть проводитися доти, доки всі бюджетні місця за всіма спеціальностями у всіх вишах України не будуть заповнені та кожному абітурієнту (що має високі рейтингові бали) не буде запропоновано лише одне бюджетне місце за одним із пріоритетів.

Зарахування контрактників

Після зарахування абітурієнтів на бюджет розпочинається зарахування контрактників. Воно проходить на підставі одного з варіантів:

  • національного мультипредметного тесту;
  • творчого конкурсу в закладі вищої освіти;
  • розгляду мотиваційних листів чи індивідуальної співбесіди залежно від спеціальності та в межах ліцензійного обсягу спеціальності.

Переведення на вакантні бюджетні місця осіб, які зараховані на навчання за контрактом, відбувається не пізніше 18 серпня 2023 року.

Надання рекомендацій до зарахування й оприлюднення списку рекомендованих для вступників, які вступають за контрактом здійснюється не раніше 9 серпня 2023 року.

Зарахування на навчання вступників шляхом цільових пільгових державних кредитів та за контрактом відбувається не пізніше 30 серпня 2023 року. 

Джерело

Додати коментар