У Переяславі вперше залунав «Голос кобзарів»: що нового запропонували організатори культурно-просвітницького заходу відвідувачам

У суботній день, 22 липня 2023 року, понад сотню переяславців та гостей міста згуртував культурно-просвітницький захід «Голос кобзарів», який організувала на території просвітницького центру Переяслава ГІ «Корінь нації». Тут можна було дізнатися усе про мистецтво кобзарства, відвідати майстер-клас з виготовлення бандури і кобзи за участі майстрів Київського кобзарського цеху чи виставку-показ українського одягу. Також пригощалися українськими стравами приготованими на багатті, розігрували призи, відвідували екскурсії.

У Переяславі вперше залунав «Голос кобзарів»: що нового запропонували організатори культурно-просвітницького заходу відвідувачам

Proslav бачив як це було та готовий поділитися враженнями і атмосферними світлинами з вами.  

Попри  те що захід відбувався вперше він одразу ж вразив чималою географією учасників. Сюди завітали гості з різних куточків нашого краю, Київщини, України та світу – від  Києва й Ірпеня до Мощуна й Житомира, Полтави і Березані. Від представників Ташанської, Циблівської, Дівичківської та Студениківської громад до гостей із США, Франції, Бельгії, Німеччини та Чехії.

Як розповіли нашому кореспонденту організатори у цей день територія просвітницького центру мала розділитися на кілька частин, у одній з яких виступали б кобзарі та відбувалася б просвітницька частина і майстер-класи присвячені кобзарству. У зв’язку з погодними умовами їх продемонстрували лише частково.

Як і було анонсовано, цех-майстер Київського кобзарського цеху, переяславець Микола Товкайло розповів присутнім про те, що таке кобзарство, як воно збереглося. Кобзар пояснив та онаочнив різницю між бандурою і кобзою, докладно розповів про те хто такі кобзарі. Після своєї розповіді Микола Тихонович виконав кілька композицій на бандурі, а його колеги-кобзарі Сергій Вовченко та його побратим Віталій з Ірпеня виконали історичні думи та псалми на бандурі та кобзі, зокрема з репертуару Остапа Вересая.

У приміщенні центру виступало кілька колективів, зокрема «Дівчата з України» та «Злагода». Варто зазначити, що останні вийшли на сцену у трьохсотлітніх костюмах та теж розбавили свій виступ майстер-класами. Тут було місце мультфільмам для дітей, тривала книжкова виставка для книголюбів, розкинулася зона лозоплетіння, мала місце виставка ляльок-мотанок та петриківського розпису.

Здивувала й виставка-показ українського одягу – на імпровізований подіум так само у супроводі кобзарів, виходили наші землячки, вихованки Переяславського ЦПТО й учасниці Міжнародного жіночого руху «За сімейні цінності». Були одягнені в український стрій, які вже бачили в багатьох країнах світу.

«У січні 2022 року ми проводили подібний захід до різдвяних свят, з таким же складом учасників. Нам приємно що й нині вони до нас долучилися, їх не злякав навіть дощ. Проте, у доброму сенсі, це був не зовсім «Голос кобзарів», який у такому от повноцінному форматі відбувається вперше. Ми хотіли почути голос наших традицій, звичаїв які ми відроджуємо. Відроджуємо ті духовні цінності, які передаються від старшого покоління молодшому. Сьогодні з нами наші друзі та партнери з Міжнародного жіночого руху «За сімейні цінності» і Наталя яка представляла ці костюми. Люди живуть цим, передають це у спадок. Це дуже цінно, і ми дякуємо усім хто нам допомагає. Зокрема волонтерам, які дали кошти на продовження оренди нашого Центру на 5 років. Вдячні що міська влада нас почула», – каже одна з організаторок заходу Любов Онопрієнко та у другій частині відповіді додає, що мова про такий собі Центр спільнотворення, де працюватимуть психологи та соціальні працівники, юристи і просвітники. Онопрієнко каже, зроблять усе належне для того аби хлопці які повертатимуться з війни чи вважатимуться потерпілими від її наслідків, людей з інвалідністю могли зустріти тут однодумців, провести заходу які будуть відроджувати наше слово, пропагувати культуру і традиції. Наразі шукають конкурси й гранти, спонсорів для побудови вбиралень і пандусів та іншого необхідного для того аби зробити усе задумане на прийдешні 5 років якнайкраще.

У Переяславі вперше залунав «Голос кобзарів»: що нового запропонували організатори культурно-просвітницького заходу відвідувачам
Любов Онопрієнко

Наостанок дійства учасники відвідали екскурсію у переяславський музей кобзарства де мали нагоду пограти на кобзарських інструментах. Зважаючи на погоду оглядової екскурсії Переяславом за маршрутом «Україна-1187» не було – її неодмінно проведуть у більш сприятливу погоду.

У Переяславі вперше залунав «Голос кобзарів»: що нового запропонували організатори культурно-просвітницького заходу відвідувачам

«Сьогодні тут панувала атмосфера українськості. Навіть літній дощ благословляв виступи кобзарів та народних колективів. Тут звучало українське слово, а різноманіття майстер-класів і народного промислу релаксувало всіх присутніх. А ще було спілкування – тепле і щире. Був смачнющий український борщ і каша. Висловлюю величезну вдячність усім причетним до організації, зокрема Миколі Богатирю та Любові Онопрієнко за створений затишок у Переяславі для земляків і гостей. Українська вишиванка, українське слово, наша пісня та музика, українські наїдки – це і є наша українськість і все те, що об’єднує нас», – ділиться враженнями про захід його відвідувачка, переяславка Ольга Шкира.

У Переяславі вперше залунав «Голос кобзарів»: що нового запропонували організатори культурно-просвітницького заходу відвідувачам

Як розповів нам Микола Богатир, співорганізаторами заходу були Київський кобзарський цех, КЗ «Переяславський ЦКМ» та Відділ культури і туризму Переяславської міської ради (як і інші відділи міської ради – прим.авт.), обласний «Союз осіб з інвалідністю», Асоціація сприяння розвитку кінематографу в Україні «Дивись українське» та БФ «МХП-Громаді», Кобзарі медіа, НІЕЗ «Переяслав», творча спілка «Мистецтво життя», бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі та інші громадські організації та ініціативи, яких насправді настільки багато, що їх повний список не можна вмістити у цій публікації.

«Наша ціль – зберегти і популяризувати, зокрема для молодшого покоління, нашу культуру та кобзарське мистецтво. Це дуже світла й знакова для нас подія, яка підкреслює історичність і духовність нашого міста. Кобзарі це носії духовної і історичної теми, тому у нас світле майбутнє», – додав Богатир та висловив сподівання на те, що надалі захід масштабується й відбуватиметься у місті на постійній основі на ряду з ще одним культовим форматом – відомим далеко поза межами Переяслава запливом «Дніпро Ревучий».

Додати коментар