У річницю з дня смерті Андрія Омельченка на фасаді навчального закладу, де він здобував освіту, відкрили меморіальну дошку (ФОТО)

13 липня  в Гланишеві на будівлі місцевої гімназії з’явилася меморіальна дошка. Її урочисто відкрили на честь колишнього учня навчального закладу –  Андрія Омельченка.

Андрій Олександрович захищав Україну від російських загарбників у складі взводу вогневої підтримки роти військової частини А7296. Загинув 13 липня 2022 року в районі населеного пункту Дементівка Харківської області, внаслідок бою з ворогом на бойовій позиції, захищаючи територіальну цілісність та незалежність рідної землі.

На відкриття меморіальної дошки на честь Андрія Омельченка зібралася його родина, односельчани, представники влади, однокласники, друзі.

«Ми схиляємо голови перед пам’яттю героя-воїна Андрія Омельченка та інших захисників, які віддали свої життя у боротьбі за мирне майбутнє України. Вічна пам’ять воїнам, які полягли у боях за вільну, незалежну Україну», – сказала ведуча Людмила Леляк. Хвилиною мовчання учасники скорботних урочистостей вшанували пам’ять українських воїнів.

– Серцем скорботним і смиренним Господь не погордує, сказано у Святому письмі. Тож хай сьогодні Бог не погордує нашою молитвою в пам’ять про воїна Андрія, який віддав найдорожчий свій скарб, своє життя, за нашу рідну Україну, за наше мирне сьогодення, – мовив під час спільної молитви настоятель Свято-Володимирського храму ПЦУ Іван.

Староста Гланишева Світлана Кондратенко нагадала про цінності, за які бореться Україна з агресором і за які віддають життя наші воїни і в даному випадку, зокрема, Андрій. Вона подякувала всім людям, які долучилися до ідеї  встановлення меморіальної дошки – хто словом, хто ділом, а хто й коштами.

Хочу висловити щирі слова вдячності батькам Андрія за виховання сина, який з перших днів війни за покликом серця став на захист України, – сказав міський голова Вячеслав Саулко. – Дошка шани, яку ми сьогодні відкриваємо, буде нагадувати усім про те, що Андрій загинув за нас, за нашу мову, молитву рідною мовою, за Україну. Вічна слава нашому герою і слава Україні!

Теплими спогадами із присутніми про однокласника поділилася Олена Лященко.

Офіцер І-го відділу Бориспільського РТЦК та СП Володимир Мамітько розповів яким воїном був Андрій, зачитавши витяг із особової справи Андрія, написаної командиром військової частини, де той проходив службу. 

Дошку, яку ми відкриваємо, це не просто зображення, написані слова, це світла пам’ять про Андрія, пам’ять для наступних поколінь, щоб учні знали, що тут навчався справжній Герой, військовослужбовець, який захищав незалежність нашої держави, який загинув як воїн. Завдяки таким воїнам наша держава стоїть і буде стояти – депутат облради та людина, яка матеріально підтримала ініціативу встановлення дошки, Віктор Шеремета.

Ліричної нотки в урочисте відкриття дошки додали виступи учнів гімназії та номер Анни Ляч і Аліни Брик.

Мама Героя Ніна Вікторівна подякувала усім присутнім за вшанування пам’яті про її сина. І, за традицією, на спомин про свою кровиночку, почастувала присутніх цукерками.

Додати коментар