Мінують приватні ділянки за відмову від російського паспорта: скільки українців постраждали від ворожих вибухонебезпечних предметів

Зупинки, узбіччя, житлові будинки чи навіть дитячі іграшки   —  окупанти не гребують нічим, — залишають після себе вибухонебезпечні предмети у найрізноманітніших місцях. Жертвами таких мінувань стають цивільні. Нерідко заміновані предмети потрапляють і до дитячих рук. Навесні цього року на Київщині діти виявили протипіхотну міну поблизу дороги. Вона була в бойовому положенні! Як російські військові ховають смертельні сюрпризи та скільки українців постраждали внаслідок ворожих мінувань — з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Обережно, у люстрі  граната!

14 квітня цього року жінка наступила  на протипіхотну фугасну міну  «пелюстка», під час  прибирання поряд з кіоском на ринку. 14 червня  чоловік постраждав під час прибирання подвір’я — зачепив предмет, схожий на міну «пелюстка». 23 червня ше один цивільний отримав осколкові поранення обличчя, рук та живота, коли підняв ворожу міну в лісі. І це лише на Харківщині.  

Окрім відкритих просторів, окупанти залишають міни і у приміщеннях. Смертельні сюрпризи маскують у найнесподіваніших місцях. Так, рятувальники знайшли гранату, що була вкручена у люстру. Про це  розповів начальник групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в Одеській області Роман Драч. За його словами, вибухонебезпечні предмети можуть бути у дверях, меблях або ж вмонтовані у побутову техніку. 

Загалом, за даними ДСНС, в Україні вже зафіксовано близько 700 випадків загибелі і травмування цивільних. У Мінреінтеграції ж кажуть, що від мін загинуло близько 200 людей. Серед них були й діти.  

Мінування за проукраїнську позицію

Загарбники залишають міни навмисне — заради помсти українцям. У червні Генштаб повідомляв, що у Покровському Запорізької області окупанти мінують земельні ділянки місцевих жителів, які відмовились від російського паспорта та виїхали на підконтрольну Україні територію. А ось сільськогосподарські ділянки колаборантів — вибухівкою “не засівають”.

Щоб розмінувати — знадобляться роки

За даними рятувальників, з початку розмінувальних робіт їм вже вдалося обстежити 906 км² земель та знешкодити понад 405 тисяч вибухонебезпечних предметів. Але попереду ще роки роботи, адже нині 30% від площі України — забруднено вибухонебезпечними предметами. Йдеться про 174 000 км² території. Для порівняння, це більше за площу Болгарії або ж Греції.

Додати коментар