Поетичний та ліричний світ “заквітчаної України” переяславської художниці – Ірини Кузьмицької у рубриці Тетяни Семенової “Генетичний_код_нації. Унікальна_Київщина”

📍У своїй рубриці “Генетичний_код_нації. Унікальна_Київщина”, заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, знайомить із творчістю надзвичайної художниці, мистецтвознавиці з історичного та живописного міста Переяслав – Іриною КУЗЬМИЦЬКОЮ.
🔷Вже з дитинства вона чудово зналася на українському мистецтві. Адже, росла в родині музейних працівників. Глибинна краса керамічних виробів, вишитих рушників, тканих килимів та українського народного одягу вражали юну дівчину і у подальшому суттєво вплинули на формування мистецьких поглядів мисткині.
🔶Протягом усього життя Ірина Кузьмицька ділиться своїм талантом з оточуючими, навчаючи дітей та дорослих мистецтву живопису. Спершу, отримавши фах художника-кераміста у Миргородському художньо-керамічному технікумі, займалася розписом порцеляни. Згодом, після закінчення мистецтвознавчого факультету Київського художнього інституту, працювала в Музеї народного одягу Середнього Придніпров’я. А згодом, поєднала свої знання і вміння з педагогічною діяльністю, спершу викладаючи, а нині в ролі керівника Переяславської художньої школи імені Петра Холодного.
🔷Ірина Кузьмицька використовує традиційну для України техніку розпису мазками, створює як декоративні, так і тематичні композиції. Її роботи пройняті мрійливістю, чарівністю – це і пташина феєрія, і ліричні жіночі образи, і магічна краса традиційних обрядів, і образи української жінки в народному строї, і пейзажі. Вона намагається відтворити у барвах поетичний світ власної уяви наповнений красою, ніжністю й любов’ю. На її полотнах фантазія переплітається з реальністю, техніка декоративного розпису поєднується з легким об’ємом, просторовістю, конкретними образами.
🔶Мисткиню хвилює тема гармонії людини й природи, крихкості чарівного, загадкового світу флори і фауни, збереження наших національних надбань, неперервності «нитки життя», що зв’язує нас з минулим і дає впевненість у майбутньому.
🔷Роботи Ірини Кузьмицької експонувалися на багатьох національних та міжнародних художніх виставках. Її картини прикрашають приватні колекції в Україні, Польщі та США.
🔶А в 2021 році вийшов друком авторський альбом «Заквітчана Україна», де представлені творчі роботи Ірини Кузьмицької в поетичному супроводі Ольги Шкири.
🔷🔶 «Альбом називається «Заквітчана Україна» – це наша Батьківщина, природа, давня історія, традиції, культура. Але разом з тим Україна – це ще щось дуже особисте, пов’язане з щемким відчуттям дитинства. Це і надихнуло мене на ці роботи. Час проходить, а мистецтво залишається» – так описує альбом сама художниця.

kr

Exif_JPEG_420

 

Додати коментар