Університет Григорія Сковороди в Переяславі відвідав митрополит Київський і всієї України Епіфаній

Університеті Григорія Сковороди в Переяславі 23 червня відзначив своє 37-річчя. Саме цього дня 1986 року заклад розпочав діяльність як Переяслав-Хмельницький філіал Київського державного педагогічного інститут імені О. М. Горького.

І сьогодні так символічно приурочено співпало, що в стінах альма-матер провели захід, на який завітав особисто навіть предстоятель Православної Церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, повідомляє Переяслав.City з покликанням на сайт вишу.

Відбувся круглий стіл «Релігійний чинник соціокультурних розколів в українській історії». Авторами однойменної наукової праці є відомий науковий тандем голови вченої ради університету, академіка Віктора Коцура та першого проректора, професора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Василя Балуха. Цього разу до авторського колективу приєднався учень Василя Олексійовича, завідувач кафедри культурології, релігієзнавства та теології ЧНУ імені Юрія Федьковича Микола Шкрібляк.

Поважні гості біля погруддя Григорія Сковороди на території Університету Поважні гості біля погруддя Григорія Сковороди на території Університету

Митрополит Епіфаній відвідав капличку Святих Кирила та Мефодія, що на території вишу, вклонився пам’яті випускників та студентів університету, які поклали своє життя за Україну на російсько-українській війні з 2014 року. Його Блаженство поклав квіти до меморіалу і помолився за упокій їхніх душ.

Також поважний гість переглянув факсимільне видання Пересопницького Євангелія, яке з лютого 2021 року експонується в Університеті. Закладу його презентували тоді видавці Алла Істоміна та Ігор Шпак із «Видавничого дому «АДЕФ-Україна». Сьогодні вони знову приїхали до Переяслава, адже і нове видання, яке представили сьогодні науковцям, теж побачило світ саме у їхньому видавництві.

Перед початком наукових слухань для учасників низку духовних творів виконав хор юнаків Національної академії України імені П.І. Чайковського під керівництвом диригента Алли Шейко.

Юні хористи виконали духовні твориЮні хористи виконали духовні твори

Після виступу науковців наостанок слово надали і міському голові Вячеславу Саулку, який назвав «історичною місією» видання книги «Релігійний чинник…». Підкреслив, що її написання і презентація саме у Переяславі є невипадковими.

Митрополиту Епіфанію мер подарував репродукцію акварельного малюнка Тараса Шевченка із зображенням Вознесенського собору в Переяславі. Голова громади висловив сподівання, що незабаром цей «мазепинський величний собор повернеться в лоно Православної Церкви України».

Вячеслав Саулко подарував митрополиту Епіфанію репродукцію картини Т. ШевченкаВячеслав Саулко подарував митрополиту Епіфанію репродукцію малюнка Т. Шевченка

Додати коментар