В Україні запустили Єдиний реєстр зброї – в МВС пояснили, що змінилося

Реєстр зброї

З 23 червня в Україні запрацював Єдиний реєстр зброї. Він автоматизує облік а також покращує процедуру отримання дозволів на володіння нею. Також він допоможе громадянам просто отримувати інформацію про зареєстровану зброю та наявні дозволи.

Про реєстр розповіли в Міністерстві внутрішніх справ. Реєстр дасть можливість українцям створювати особисті кабінети в реєстри. Відповідні документи на дозволи чи інші операції зі зброєю можна буде подати онлайн. Зробити це дозволить “Єдине вікно громадянина”. Також відповідні документи можна подавати в магазині з продажу зброї.

Реєстр допоможе структурувати та відслідковувати обіг зброї
Реєстр допоможе структурувати та відслідковувати обіг зброї


Як подати документи онлайн:

  • авторизуйтесь на порталі “Єдине вікно громадянина”;
  • оформіть заявку;
  • прикріпіть пакет необхідних документів зі сканкопіями;
  • звірте копії електронним підписом;
  • надішліть заявку.

Як подати документи в магазині:

  • завітайте до магазину зброї особисто;
  • надайте пакет необхідних документів зі сканкопіями та заявкою;
  • дочекайтеся опрацювання заяви.
Інструкція з подачі документів
Інструкція з подачі документів

Фактично, реєстр дає змогу мати громадянам власний електронний кабінет з усіма даними про зареєстровану зброю. Також там будуть вказані терміни перереєстрації, перевірки, відмітки купівлі-продажу. У випадку придбання зброїх її можна обрати та замовити, при цьому не відвідуючи ні підрозділи дозвільної системи, ні магазини.

Як отримати цифрові послуги в кабінеті
Як отримати цифрові послуги в кабінеті

Зброя в Україні

Не дивлячись на російське вторгнення, ЄС не фіксує в Україні масштабного незаконного обігу зброї. Загалом, мова йде про вивезення зброї до країн ЄС та циркуляцію її серед цивільних. Наразі проблеми з цим немає – поодинокі порушення фіксуються, але глобальна картина в цілому відповідає нормам.

Нещодавно голова МВС Ігор Клименко заявив, що легалізація зброї в Україні можлива в разі проведення навчань з безпечного поводження. ПРоте, сама зброя має зберігатися в окремих місцях. Окремо він додав, що зброя, що потрапила до громадян під час російського вторгнення, не є їхньою власністю. Її радять зареєструвати, зберігати до кінця війни, а після цього здати правоохоронним органам.

Джерело

Додати коментар