Харчові токсикоінфекції та гострі кишкові захворювання

Літо це не тільки гарна погода, виїзди на природу, відпустки, але й пора року, яка є лідером по харчовим отруєнням та гострим кишковим захворюванням.

Гострі кишкові захворювання (гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф та інші) розповсюджуються фекально-оральним шляхом, передаються через вживання зараженої їжі, води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту, призводять до ураження шлунково-кишкового тракту.

Харчові токсикоінфекції, виникають після вживання в їжу продуктів, що містять бактерії та їх токсини, які за зовнішнім виглядом, запахом, смаком не відрізняються від доброякісних. Збудники  харчових токсикоінфекцій потрапляють в харчові продукти внаслідок порушення санітарних умов їх приготування та зберігання.

Харчові токсикоїнфекції та гострі кишкові захворювання починаються з нудоти, повторної блювоти, переймо подібних болей у животі, рідких випорожнень від декількох до 10 разів на добу і більше. Температура тіла підвищується короткочасно до 38-39 С°, приєднується озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль, зниження артеріального тиску.

Виразність клінічних проявів залежить від виду збудника та об’єму рідини, що втрачається хворим при блювоті і діареї.

     Для профілактики харчових отруєнь і гострих кишкових захворювань необхідно:

  • Суворо дотримуватись умов і термінів зберігання харчових продуктів;
  • Купувати харчові продукти в установлених місцях роздрібної торгівлі за наявності документів, що підтверджують їх походження, якість та безпеку;
  • Забезпечувати правильну термічну обробку страв, у тому числі виготовляємих на відкритому вогні в умовах пікника;
  • Зберігати та обробляти сиру їжу і готові страви окремо, щоб уникнути перехресного зараження хвороботворними мікроорганізмами;
  • Обмежити споживання в літній період багатокомпонентних заправлених майонезом, сметаною, йогуртами салатів;
  • Не варто купувати продукти поблизу автотрас, на стихійних ринках, адже найчастіше саме у таких місцях продукти продаються без дотримання санітарних норм і правил;
  • Для пиття використовувати тільки чисту проточну, кип’ячену воду;
  • Важливо не допускати забруднення харчових продуктів виділеннями мух, домашніх тварин, гризунів, птахів;
  • Обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни.

Пам’ятайте! Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати!

Додати коментар