Пізнавальна виставка, вечір дозвілля із гуртом «Драбадан» та завантаження вантажівки на Херсонщину: як переяславці провели цю суботу (фото)

У суботу, 10 червня в Переяславі відбулися відразу два дуже цікаві заходи. Протягом дня у парку Тараса Шевченка була можливість переглянути виставку «Сучасне військо крізь призму минулого», а вже ввечері Переяславський центр культури і мистецтв влаштував у центрі міста вечір дозвілля за участі гурту «Драбадан» – Proslav.

У парку можна було переглянути виставку про понад столітню історію українського війська

Виставку «Сучасне військо крізь призму минулого», яка розгорнулася у цей день в парку Тараса Шевченка, підготував Центр досліджень воєнної історії Збройних Сил України – це структура, яка входить до складу Генерального штабу ЗСУ.

Як розповів для Proslav, один з ініціаторів виставки, військовослужбовець Центру досліджень воєнної історії Збройних сил України Володимир, ці банери подорожують територією України: військовими частинами, навчальними закладами, місцевими музеями і різними локаціями громадського призначення.

Виставка складається із двох частин. З одного боку банерів розповідається більш ніж столітня історія українського війська – починаючи від Легіону Українських Січових Стрільців 1914 року, через збройні формації доби Української революції, через Карпатську Січ, Українську повстанську армію до становлення і розвитку сучасних Збройних сил України.

Внутрішня ж частина виставки розповідає про військові частини і з’єднання Збройних сил України, які отримали почесні найменування. Загалом на сьогоднішній день у ЗСУ понад 90 військових частин, з’єднань і установ мають такі найменування. На виставці були представлені 35 з них.

Також на банерах можна знайти інформацію про те, коли і як сформувалися та чи інша бригада, пункт або батальйон. Можна почитати і про патронів, себто історичних постатей чи подій, на честь яких була названа військова частина.

Цікаво також, що світлини організатори намагалися підбирати виключно через пресслужби і служби морально-психологічного забезпечення самих військових частин, тобто ці фото взяті не з інтернету.

«По-перше, завдяки цій виставці ми можемо подивитися на тяглість військових традицій. А по-друге, більш детально ознайомитися з історією не лише українського війська загалом, а й тих військових частин і з’єднань, які нині, у російсько-українській війні, захищають наші суверенітет і незалежність», – розповідає пан Володимир.

Між іншим, взимку цього року виставка уже експонувалася в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.

«Драбадан» презентували для переяславців кілька нових пісень

Ввечері, о 19:00 у парку Тараса Шевченка стартував вечір дозвілля за участі місцевого рок-гурту «Драбадан».

рок гурт “Драбадан”

«Вечір дозвілля – це традиційний захід, який Переяславський центр культури і мистецтв проводить уже не перший рік. Фактично, це вихідний вечір, у який люди зазвичай відпочивають, гуляють у парку з рідними чи друзями, ласують смачною кавою та солодощами. У цей час кожен гурт, який виступає при ЦКМ, або ж просто бажаючі мають прекрасну можливість виступити для людей. Ми вже вдруге чи втретє беремо участь у цьому чудовому заході», – розповідає фронтмен гурту Андрій Корж.

Під час свого виступу «Драбадан» порадували глядачів не лише знаними в нашому місті треками, а й презентували кілька нових пісень про війну. У 2022 році музиканти випустили свій перший альбом на цю тематику, який називається «В душі війна». А нині ж вони працюють над наступним альбомом схожого спрямування, який складатиметься з 8 нових треків.

«Хотілося б, якщо все буде добре, випустити його в цьому році», – сподівається Андрій.

«Цим виступом ми хочемо піднести бойовий дух, підняти настрій переяславцям і вкотре показати, що ми – сильні і обов’язково переможемо. А також хочемо наші серця возз’єднати з серцями тих, хто тут буде присутній, щоб передати позитивні емоції на фронт», – ділився своїми очікування перед виступом фронтмен «Драбадану». Гадаємо, музикантам вдалося втілити цей задум в життя.

Під кінець концерту, на кілька пісень, до музикантів доєднався барабанщик Володимир Бурлак, який є військовим ЗСУ.

Гуманітарний вантаж на Херсонщину

По завершенню виступу рок-гурту до бокового входу в ЦКМ (Молодіжного простору Зустріч) підʼїхала вантажівка, яка везтиме гуманітарну допомогу на Херсонщину. Фронтмен Драбадану, закликав чоловіків допомогти з завантаженням транспорту на, що відкликалось кілька десятків слухачів. Андрій також доєднався і вантаж було завантажено дуже швидко. 

 

Додати коментар