“Хто буде усе відновлювати?” Як держава може повернути біженців з-за кордону додому

Вторгнення росії в Україну спричинило найбільшу із часів Другої світової війни міграційну кризу в Європі. Через бойові дії, біженцями стали понад 18 млн людей. Попри те, що більшість з них вже повернулись – мільйони українців досі користуються можливістю побути далі від війни. Водночас, за даними соціологів, чим на довший період затягується війна, тим менше охочих із числа біженців повертатись додому. Які настрої серед українців, які зараз перебувають за кордоном, та як держава може стимулювати їх повернутись – у матеріалі Центру громадського моніторингу та контролю. 

Скільки Українців за кордоном? 

Від початку повномасштабного вторгнення, на сайті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців з’явився спеціальний лічильник: міжнародна організація почала підрахунок тих, хто виїжджав з України, рятуючись від війни. Цифра біженців на ньому поступово зменшується: якщо торік в ООН нарахували понад 18 мільйонів біженців, то нині ця цифра (у Європі) становить трохи більше 8 мільйонів. Однак, разом з тим, зростає і кількість людей, що отримали тимчасовий притулок — тобто дозвіл на більш тривале перебування у ЄС. В квітні ця цифра вперше перевищила 5 млн людей. 

Найбільше українських громадян отримали притулок у Польщі – понад 1,5 млн, на другому місці – Німеччина (понад 900 тис.) та Чехія (понад 500 тис. людей). 

Хто повернеться додому? 

Втрати у кількості населення, як показали дослідження ЄБРР, у країнах, де тривала війна, відчутні навіть через 25 років після завершення бойових дій. Вочевидь, демографічна криза, яка розпочалась в Україні задовго до війни, надалі лише загостриться. Адже частина біженців – вже осіли за кордоном, отримали роботу (приміром, у Польщі та Чехії – працевлаштовані понад 40% українців) та влаштували дітей на навчання. І чим довше вони пробудуть у такому статусі, тим менше причин матимуть повернутись додому. 

Наразі, згідно з даними дослідження Міграційної платформи EWL, 50% опитаних українців, які перебувають у Польщі, мають намір звернутися по дозвіл на тимчасове чи постійне перебування у Польщі. Таку інформацію під час презентації дослідження в Медіацентрі Україна – Укрінформ оприлюднив Марцін Колодзейчик, директор департаменту EWL.

А кількість тих, хто не планує повертатися в Україну, за останні півроку зросла більш як вдвічі – з 17% до 38% – свідчать результати опитування компанії з працевлаштування Gremi Personal. 

Як стимулювати українців повернутись додому? 

Від кількості людей, що повернуться в Україну, залежить і швидкість повоєнного відновлення економіки країни. Держава має шанси вплинути на кількість людей, які повернуться з-за кордону, вважають у Центрі економічних стратегій. Там склали рекомендаційний перелік необхідних кроків. Зокрема, це:

  • Налагодження співпраці з державами ЄС для повернення українців
  • Швидка відбудова постраждалих регіонів. Біженці повинні мати куди повернутись
  • Допомога біженцям з постраждалих регіонів, поки триває відбудова
  • Допомога громадянам в пошуку роботи в безпечнішому регіоні та надання курсів перекваліфікації. Можливість знайти високооплачувану роботу в Україні є важливим стимулом для повернення.
  • Відкриття ринку праці ЄС для українців після війни. Знаючи, що в будь-який момент вони зможуть знову приїхати в ЄС, ці люди будуть більш схильними повертатися в Україну.

Додати коментар