Козацьке родинне свято на Переяславщині

24 травня. Відбувся черговий захід в рамках проведення козацького родинного свята Переяславщини «Козацькому роду нема переводу», яке у 2021 році ініціювала громадська організація «Переяславський Клуб Джура», всебічно сприяючи залученню до національно-патріотичного виховання української молоді.
Цього року старшокласники Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи відвідали місце козацької битви, очоленої Тарасом Федоровичем (Тарасом Трясилом) проти польськошляхетського війська коронного гетьмана С. Конецпольського, яка відбулася 25 травня 1630 року під Переяславом. Ініціатором цьогорічного заходу став відомий громадський активіст Микола Богатир, який опікується історичним краєзнавством і немало часу приділяє висвітленню правдивої інформації про українське козацтво, чим сприяє плеканню патріотичних почуттів в української людини.
За традицією, заснованою переяславською «Просвітою» щодо урочистого відзначення козацької звитяги під проводом Тараса Трясила, до української учнівської молоді з промовою звернувся член товариства «Просвіта», кандидат історичних наук Микола Товкайло. Розповівши про бій козаків з поляками, якому присвятив Великий Кобзар Тарас Шевченко свій твір «Тарасова Ніч», науковець пояснив значення цієї події в історії українського народу. Багато цікавої інформації учні отримали також від Миколи Богатиря, який поділився з присутніми своїми напрацюваннями у напрямку вивчення та збереження пам’ятних і видовищних місць на Переяславській землі. Він звернув увагу на екологічні проблеми, що знищують українські річки, у зв’язку з чим, зокрема Альта і Трубіж, про які згадує Шевченко у своїх творах, вже зовсім не відповідають описанню поета.
 
На пропозицію організаторів учні почергово зачитали фрагменти з «Тарасової Ночі» і взяли участь у інтелектуальному конкурсі з питань історії Переяславщини та перебуванню на ній Тараса Шевченка. На згадку про захід учасникам було подаровано від Переяславської міської ради чудово оформлені ілюстровані книги «Переяслав». За підтримки заступниці міського голови Оксани Степаненко відділами освіти і культури були забезпечені перевезення учасників та озвучення і відеозйомку заходу. Волонтери разом з працівниками культури подбали щоби учасники були наближені до козацької давнини, посмакувавши козацький куліш.
Враховуючи, що вшануванням Тараса Трясила завершується низка заходів Другого козацького родинного свята Переяславщини «Козацькому роду нема переводу», до української молоді з вітанням від Міжнародної благодійної організації «Центр національного відродження» звернувся Тарас Рондзістий. У виступі він наголосив на необхідності українцям берегти свої національні цінності, знати власну історії, а не жити накинутими ворогом стереотипами та оберігати від наклепів і паплюження українських видатних діячів та постатей. Як член Головного Штабу гри «Джура» висвітлив історію її створення та пояснив значення у справі утвердження української національної ідентичності.
Отже чергове козацьке родинне свято завершено. Організатори побажали учасникам слідкувати за анонсом виховних заходів, щоби по можливості брати в них активну участь самим та запрошувати друзів і приятелів. То ж до наступних зустрічей та подорожей.

Додати коментар