У Переяславській громаді відбулась Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»)

З 19 по 21 травня 2023 року у Переяславській громаді проходила Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») серед учнів 7-10 класів – Proslav.

«Сокіл» («Джура») – всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра, що є формою позакласної роботи з патріотичного та морально-етичного виховання школярів, засобом формування патріотичної свідомості, спортивно-оздоровчої роботи. Організація гри у навчальних закладах спирається на учнівське самоврядування, засноване на традиціях козацького кола, вільного народного віче, і являє собою добровільне об’єднання дітей для виконання завдань гри.

У Переяславській громаді відбулась Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»)

19 травня на території Гайшинської гімназії відбулося урочисте відкриття гри 

На відкритті був присутній голова Переяславської громади Вячеслав Саулко, який привітав дітей з початком «Джури».

«Саме на ваше покоління випала доля навчатися під-час час війни. Ми віримо, що найближчим часом буде перемога і ми житимемо у вільній і незалежній країні. Я вам бажаю бути тими щирими патріотами нашої країни, якими ви є сьогодні», – сказав мер.

Начальник відділу освіти Переяславської міської ради Петро Ярмоленко зауважив, що починаючи з 2019 року, гра «Джура» у такому форматі не проводилася.

«Я хочу, щоб кожен з нас у душі подякував тим людям, які дали нам можливість провести гру, які щоденно дають можливість навчатися та просто жити. Це наші захисники», – сказав освітянин.

Заступник командира 137 батальйону ТРО Валерій Мартишко звернувся до молодих козаків та козачок: «Я вам бажаю, щоб ви завжди були вільні. Для цього вам необхідно уміти захищати свою волю, свою країну. Тому навчайтеся достойно і чесно. Перемога буде за нами, а між вас нехай переможе сильніший!»

Протягом наступних днів юні джури змагалися у спортивних навичках, стрільбі із пневматичної гвинтівки, мали навчання від військових і медиків. Про враження Proslav запитав безпосередньо в учасників:

  • «Нам дуже подобається брати участь у таких заходах. Ми любимо змагатися між школами. Протягом цих трьох днів ми змагалися у різних конкурсах: стройова підготовка, туризм, силові вправи. Другого дня нам військові проводили змагання на смузі перешкод, ми дивилися на різну зброю та техніку, проводили навчання з мінної безпеки та медицини. Останнього дня ми пройшли пізнавальний квест», – говорить Поліна Бурчик, ройова команди «Переяславські козаки» гімназії №2.
  • «Ми не відпочивали ці дні, було багато діяльностей. У стрільбі наші дівчата показали гарні результати, а хлопцям сподобалась смуга перешкод. Ми вважаємо, що ця гра була корисною, адже ми отримали підготовку і тренували свою витривалість», – говорять учасники рою «Січовики» Гімназії №4.
  • «Було дуже цікаво познайомитись з військовими. Вони показували різну зброю і навчали надавати першу медичну допомогу. А ще була смуга перешкод. Водночас ми не завжди були згодні з рішеннями суддів і в деяких змаганнях було дуже прикро», – рій «Молода січ» гімназії №1.
  • «У нас багато вражень. Нам провели багато корисних тренінгів, а сьогодні був дуже веселий квест. Ми думаємо, що ця гра організована, щоб виховувати у нас дух патріотичності, щоб ми росли справжніми патріотами й любили Україну», – рій «Нащадки козаків», Великокаратульська гімназія.

21 травня на центральній прощі Переяслава відбулося завершення і нагородження учасників всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

Для учасників виступили вихованці акробатично-хореографічної студії «Фантазія» та вихованці будинку художньої творчості Матвій Лиманський та Анастасія Харченко з піснею «Я намалюю».

Начальник відділу освіти Петро Ярмоленко, начальник відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Валерій Мільгевський та член головного штабу Всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура») Тарас Рондзістий провели нагородження учасників у індивідуальних та командних заліках.

У командному заліку 3 місце зайняла команда Переяславської гімназії №1, рій «Молода січ»

2 місце посіла команда Гіманзії імені Івана Мазепи, рій «Укроп»

Переможцем гри «Сокіл» («Джура») у Переяславській громаді стала команда гімназії №2, рій «Переяславські козаки»

Варто зауважити, що метою гри є військово-спортивне і національно-патріотичне виховання української молоді на основі традицій українського козацтва:

  • виховання нових поколінь України у дусі відданості Батьківщині та її народу на основі відродження національних і загальнолюдських духовних і моральних цінностей;
  • виховання у молоді глибоких і твердих національно-патріотичних переконань, підготовка молоді до творчої праці, до військової служби та захисту своєї Батьківщини шляхом залучення до оборонно-масової та військово-спортивної патріотичної роботи;
  • формування і виховання, спираючись на національні козацькі педагогічні традиції, у юнаків і дівчат високих морально-психологічних якостей; мужності, сміливості, рішучості, відваги, стійкості, дисциплінованості і ініціативності;
  • виховання духовно та фізично розвиненого юного покоління українців на історично сформованих засадах козацького світогляду та здорового способу життя.

Додати коментар