Травень – місяць обізнаності про психічне здоровʼя

До Всеукраїнського дня психологів Міністерство охорони здоров’я України підготувало кілька пізнавальних фактів про психологію та представників професії.

  1. В Україні налічується понад 100 професійних спільнот психологів та психотерапевтів. Приблизна кількість психологів, які є членами професійних спільнот в Україні, складає 4500 осіб. 

  2. У середньому психолог потенційно може надавати 2-5 консультацій за день, та 10-35 на тиждень. Але в умовах повномасштабної війни наші психологи мають значно більші навантаження.   

  3. На початок 2022 року на 100 тисяч осіб в Україні припадало 9 лікарів, які надають психіатричну допомогу в закладах охорони здоровʼя. Загалом станом на середину травня 2022 року в закладах охорони здоровʼя України практикували 742 психологи. У рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» ведеться робота задля збільшення числа спеціалістів, які можуть надавати психологічну допомогу. 

  4. За оцінками ВООЗ, кожен четвертий українець матиме проблеми з психічним здоров’ям після закінчення війни. 

  5. 90% всіх захворювань мають психологічну складову, тож лише за умови відновлення душевної рівноваги можна очікувати на повне одужання.

  6. Знання психології часом спрощує стосунки і взаємодію між людьми, та загалом життя – через врахування можливих реакцій навколишніх; а застосування практичної психології покращує взаєморозуміння і допомагає вирішувати конфлікти вчасно.

  7. Згідно з психологією людини для набуття нової звички необхідно в середньому 60 днів. Так, наприклад, для переходу на правильне харчування знадобитися приблизно 55 днів, а ось до спорту – до 75 днів.

  8. Не обов’язково мати клінічні розлади психіки, щоб звертатися по допомогу до психолога. Помилково вважати, що психологи лікують тільки виражені проблеми з психікою. До них можуть звернутися абсолютно всі, хто відчуває необхідність психологічної допомоги. 

  9. Із психологом потрібно співпрацювати: психолог не лікує, а допомагає вам розвʼязати вашу проблему, подолати виклик чи пережити травмівний досвід.  Щоб отримати позитивний результат, людина має бути зацікавлена у позбавленні проблем. Для цього слід розповісти психологу про причини її появи і активно взаємодіяти з ним у процесі пошуку рішень. У психологів немає відповідей на всі ваші запитання.

  10. Найкращим засобом від тривожності і стресу є читання. Це заняття дає швидкий ефект на організм і є ефективніше за такі способи «розслаблення», як вживання алкоголю чи заїдання.

Піклуйтеся про своє самопочуття та будьте здорові!

Додати коментар