Як допомогти тим, хто поруч, подолати стрес

Стрес – це нормальна реакція на ненормальну, кризову ситуацію. У такому стані людина перестає нормально функціонувати, втрачає звичні радари та опори, може звинувачувати себе й знецінювати свої здобутки. 

Війна кидає нам багато викликів та посилює стрес, із якими часом дуже складно справитися самотужки. Лише маючи навички самодопомоги та ефективно допомагаючи собі, ви можете переконливо та дієво навчати інших турботі про себе. Про дієві способи, як допомогти собі в стресі, читайте тут.

Ось кілька порад, як допомогти іншим подолати надмірне напруження.

  1. Дайте людині знати, хто ви є: назвіться чітко і з повагою. Скажіть, що ви прийшли для допомоги, розповідайте, що ви робите.
  2. Запитайте ім’я людини.
  3. Будьте спокійні. Слухайте, однак не змушуйте співрозмовника чи співрозмовницю говорити. Проявіть терпіння та переконайте його/її, що ви готові вислухати та хочете допомогти.
  4. Запропонуйте практичний затишок та інформацію: можливо, склянку води або чашку чаю, чи, можливо, ковдру, якщо потрібно. Ці маленькі жести комфорту часто дуже цінуються.
  5. Запитайте, що потрібно людині і що для неї найважливіше в цей момент, завжди запитуйте, у чому є потреба – не вважайте, що ви знаєте, що було б їй найбільш корисно.
  6. Якщо людина надто тривожиться, ви можете підтримати її, запропонувавши виконати дихальні вправи.
  7. Якщо людина втратила відчуття зв’язку з реальністю, нагадайте їй, де вона перебуває, день тижня та хто ви.
  8. Зв’яжіться з людьми, які можуть її підтримати.
  9. Забезпечте надання чіткої інформації. Підкажіть, де та яку допомогу можна отримати.
  10.  Побудьте з людиною. Намагайтеся не залишати співрозмовника наодинці. Якщо у вас немає змоги залишитися, знайдіть надійну особу, яка може подбати про людину, доки людина не заспокоїться.
  11.  Якщо людина не здатна самостійно або з вашою допомогою опанувати себе, необхідно перенаправити людину за спеціалізованою підтримкою.

Якщо стрес постійно не дає вам або тим, кому ви надаєте допомогу, виконувати щоденні справи, слід вчасно звернутися за професійною допомогою до фахівця охорони психічного здоров’я (психіатр, психотерапевт, психолог).

Більше методів, як допомогти тим, хто поруч, опанувати себе та подолати стрес, у довіднику «Базові навички турботи про себе та інших», створеному в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як» за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Додати коментар