У Переяславі вшанували 105-ту річницю Військово-Морського прапора ЗСУ: провели мітинг, запустили вітрила на води Дніпра (відео)

29 квітня 2023 року на центральній площі міста у Переяславі відбувся мітинг з нагоди 105-ої річниці Військово-Морського прапора Збройних Сил України. Саме у цей день у 1918 році український стяг вперше здійнявся над кораблями Чорноморського флоту та на Севастопольській фортеці, а у липні було затверджено Військово-морський прапор Українського державного флоту, який став основою сучасного Військово-Морського Прапора ЗСУ – Proslav.

У Переяславі вшанували 105-ту річницю Військово-Морського прапора ЗСУ: провели мітинг, запустили вітрила на води Дніпра

Як підкреслила ведуча заходу Влада Черненко, Військово-Морський Прапор Збройних Сил України – один з найстарших за віком і історією унікальних українських символів. Насправді йому більше 200 років. 27 лютого 1787 року кошовий отаман Війська Запорозького Сидір Білий як свідчення поваги до мужності козаків у боях отримав клейноди: великий білий прапор з прямим синім хрестом, корогви для куренів, булаву, бунчук та перначі. Цей прапор став і морським прапором козацької флотилії, а згодом був взятий за основу Морського прапора флоту УНР у 1918 році та сучасного Військово-Морського Прапору Збройних Сил України.

Право підняти військово-морський прапор ЗСУ у супроводі гімну України надали вихованцям Переяславського клубу юних моряків, гуртка «Крейсерські яхти» Марині Горбаченко та Максиму Рибаку.

Надалі присутні багато говорили про історію українського військового прапора й наголосили, що від початку повномасштабного вторгнення тисячі наших воїнів проливали кров, аби над кораблями нашого флоту майорів військово-морський прапор ЗСУ, а в кожному місті, містечку і селі нашої держави – прапор України. Нині наша громада знову прощається з тим, хто поповнив Небесне Військо, виборюючи для наших дітей щасливе майбутнє – Романом Галіцьким. Відтак присутні вшанували хвилиною мовчання усіх полеглих захисників.

У своїх виступах промовці-учасники мітингу згадували тих, хто першими відчули, що означає «братня любов» російського агресора. Вони мужньо боронять незалежність Української держави, зберігаючи за нами право на море – військовослужбовців Військово-Морських сил України прапор яких «шанується як стяг у полку, і всі служачі на кораблі мусять охороняти цей прапор до останньої краплі крові, як прапор Української Держави».

Також аби вшанувати всіх стійких духом захисників – героїв, тих хто сміливо, безкорисливо захищають національні інтереси нашої Держави на морських просторах, з нагоди відзначення 105-тої річниці  Військово  – морського Прапору Збройних Сил України учора, 28 квітня 2023 року, гуртківці гуртка «Крейсерський яхтинг» Переяславського клубу юних моряків під керівництвом Володимира Горбаченка продемонстрували свій хист, стійкість, витримку та вміння, запускаючи свої вітрила на водах Дніпра.

Слава та велика шана військовим морякам, що стояли біля витоків новітньої історії військового флоту України. Слава тим, хто творить її зараз!

Додати коментар