У Переяславі відбувся мітинг-реквієм 37-річниці Чорнобильської катастрофи на АЕС (ФОТО)

 26 квітня у Переяславі відбувся мітинг-реквієм 37-річниці Чорнобильської трагедії на АЕС. Щорічно у цей день вшановують пам’ять тих людей, хто ціною власного життя захистив мільйони людей й пам’ять тих, хто відчув на собі наслідки невидимої радіації.

Присутні вшанували хвилиною мовчання усіх жертв чорнобильської катастрофи.

«У ці скорботні сумні дні іще один чорний день, який вже 37-й рік вписаний в історію нашого українського народу. На жаль те, що відбулося є непоправною трагедією для всього людства. Адже цей «невидимий атом» забрав тисячі життів й багатьох позбавив своїх домівок. Я хочу подякувати усім присутнім, які прийшли вшанувати пам’ять жертв й тим ліквідаторам, які рятували й продовжують рятувати й сьогодні», – сказала секретар Переяславської міської ради Лідія Оверчук.

Вона також відмітила, що працівники ще правоохоронних органів, пожежники, лікарі й звичайні громадяни кинулись ліквідовувати пожежу, не знаючи, яку загрозу це може спричинити їхньому здоров’ю.

«Дуже сумно, що ця стела наповнюється новими іменами. Підступний атом продовжує забирати життя. Дуже шкода, що у день сьогоднішньої 37-річниці призвело українців на поріг нової катастрофи», – додала секретар.

Лідія Миколаївна нагадала, що минулого року російський агресор зайшов на територію ЧАЕС і увесь світ спостерігав за тим, як розгортаються події.

«На жаль, знову українські сини й доньки намагаються врятувати нас із вами, врятувати Україну, врятувати весь світ від цієї катастрофи. Я вклоняюсь перед усіма, хто протистоїть агресії й Царство Небесне тим, кого зараз немає поруч із нами», – наголосила вона.

Відповідно розпорядження міського голови «Про відзначення у зв’язку з 37-ми роковинами Чорнобильської трагедії» за вагомий вклад при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС  Подякою та грошовою винагородою, яка буде перерахована на карткові рахунки, від Переяславської міської ради нагородили:

  • Мишка Івана Степановича
  • Германчука Дмитра Федоровича
  • Сукача Володимира Даниловича
  • Гришмана Миколу Олександровича
  • Свиридова Петра Івановича
  • Герасименка Миколу Дмитровича
  • Біленка Григорія Васильовича
  • Бондар Ольгу Іванівну
  • Воленюка Олега Юрійовича
  • Полтавеця Володимира Григоровича
  • Руденка Олександра Олексійовича
  • Юпика Василя Кириловича

«Шановна громадо! Дякую усім, хто відгукнувся на вшанування 37-річниці Чорнобильської трагедії. Вона відчувається у кожній родині, кожній сім’ї тим болем, які переживають вимушені переселенці. Я вдячний долі, яка привела мене у це місто у 1991 році. На жаль, ми не можемо змінити хід історії, однак ми можемо впливати на неї. Ми будемо відстоювати інтереси людей, яких спіткала важка доля. Це і поліщуки, і чорнобильці, і прип’ятці, і переяславці, які були учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС», – сказав керівник міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Кураченко Микола.

Наприкінці мітингу усі присутні поклали квіти до пам’ятника аварії на ЧАЕС.

***

Потому у мікрорайоні Трубайлівка біля пам’ятного знаку Володимиру Правику відбувся мітинг по вшануванню пам’яті загиблих під час ліквідації аварії на ЧАЕС.

Додати коментар