30 квітня – День прикордонника України

Сьогодні професійне свято воїнів, які охороняють та захищають державні кордони. В умовах війни свято набуває особливого значення – прикордонники першими зустріли ворожий вогонь під час вторгнення російських військ в Україну і саме прикордонники стали першими захисниками та жертвами війни, розв’язаної кремлем.

День прикордонника в Україні встановили згідно з указом Президента від 27 квітня 2018 року «З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України».

Дата свята вибрана не випадково: саме 30 квітня, у 1918 році, під час російсько-української війни, армія УНР вийшла на кордон України та встановила на ньому державні символи.

Сьогодні свято має для нас особливе значення. Після того, як російська федерація, з якою наша країна має найбільший по протяжності кордон – понад 2245 кілометрів, зухвало порушила цілісність державного кордону України і 24 лютого 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення у нашу країну, почавши бомбардування українських міст. Зазначимо, що вторгнення 24 лютого стало продовженням війни, яку росія розв’язала ще у 2014 році на Донбасі та коли окупувала територію АР Крим. Нажаль, приймає участь у цій війні і сусідня білорусія, з території якої ворожа техніка рушила на захоплення Києва. Також саме із території білорусії ворог продовжує обстрілювати крилатими ракетами українські міста.

Загальна протяжність кордонів нашої країни, що включає сухопутні і морські кордони – 6 993 км. Охороняють державний кордон України 165 підрозділів прикордонної служби. Прикордонники несуть службу не лише на суходолі. Під їх охороною перебувають також морські ділянки і українське небо.

Прикордонні пілоти забезпечують моніторинг держкордону з повітря. На службі в небі в постійній готовності знаходяться вертольоти і сучасні патрульні літаки. Морські кордони України прикривають кораблі і катери Держприкордонслужби.

Незважаючи на те, що сучасна служба на кордонах нашої батьківщини передбачає взаємодію військ на землі, в територіальних водах країни і в її небі, а на службі прикордонників знаходяться всі найновітніші технології, без особистої мужності й відповідальності, яку поклали на себе прикордонники, захист кордонів України був би неможливий.

Нині прикордонники України – це насамперед захисники держави від російських окупантів. Це воїни, які разом з українським народом, воюють проти росії, відстоюючи наше право на вільне та щасливе життя у незалежній Україні.

Віримо у нашу Перемогу! Ми обов’язково повернемо свої кордони та більше ніколи не допустимо агресора на нашу землю.

 

 

Додати коментар