У Переяславі висадили саджанці шевченківських дубів: де саме та яка їх історія

У Переяславі активно долучаються до всеукраїнської екологічної акції «Шевченко єднає Україну». Днями у Переяславі з жолудів дуба Шевченка, що росте на Звенигородщині, висадили кілька дубів на території «Музею Заповіту Т. Г. Шевченка» та Університету Григорія Сковороди в Переяславі – Proslav.

У Переяславі висадили саджанці шевченківських дубів: де саме та яка їх історія

Власне, сам близько тисячолітній Шевченків дуб росте на батьківщині поета на Черкащині, у колишньому маєтку пана Енгельгарда, де малий Тарас прислужував козачком та малював свої перші малюнки, ховаючи їх від пана у дуплі дуба. Нині вирощені із жолудів саджанці дуба працівники Державної екологічної інспекції у Черкаській області надсилають до всіх областей України в рівній кількості для висаджування дубових алей Єднання. 

Перші саджанці вирощені з жолудів Тарасового дуба (с. Будище Звенигородського р-ну Черкаської обл.) на постійному лісовому розсаднику Пехівського лісництва Філії «Звенигородського лісового господарства» висадили у минулий вівторок, 18 квітня 2023 року, біля «Музею Заповіту Т. Г. Шевченка» де відбулося відзначення 15-річчя з нагоди його відкриття.

Цікаво, що серед численних гостей, чинних музейників і його працівників різних років був і громадський та політичний діяч, народний депутат України І-ІV скликань, міністр екології та природних ресурсів України (2000 – 2001 рр.) Іван Заєць, який теж долучився до висадки.

За кілька днів, у минулий четвер, 20 квітня 2023 року, на території Університету Григорія Сковороди в Переяславі в рамках екологічної акції «Шевченко єднає Україну» теж висадили «Алею Незламності» – близько десятка вже згаданих шевченківських дубів.

Ректор закладу Віталій Коцур акцентує увагу на символічності того, що дубки висадили в Переяславі, до якого Тарас Григорович має безпосередню історичну і мистецьку причетність. Каже, їх висаджували члени Наглядової ради УГСП, його студенти та викладачі. Від імені всієї сковородинівської родини він висловлює щиру вдячність Державній екологічній інспекції за те, що її працівники допомогли підтримати цю важливу державотворчу екологічну акцію.

А ми віримо, що згодом дубова алея додасть краси та унікальності обом закуткам Переяслава і впевнені, що подібні заходи не лише сприяють відновленню прекрасних українських ландшафтів, а й мають культурну та історичну цінність, допомагають становленню української національної ідентичності.

Більше деталей про цю акцію можна знайти на інформаційніх табличках, розміщених на новоутворених алеях. Залишається додати, що під час акції у всіх областях України, на різних локаціях, зокрема, пов’язаних із життям і творчістю Кобзаря, буде висаджено тисячу дубів.

Додати коментар