У місті тривають курси тренінгів із психосоціальної підтримки жінок із числа внутрішньо переміщених осіб, які нині проживають в Переяславі

Майже рік тривають курси тренінгів із психосоціальної підтримки жінок із числа внутрішньо переміщених осіб, які нині проживають в Переяславі. Їх організовує та проводить центр соціальних служб Переяславської міської ради, зокрема, провідний фахівець із соціальної роботи Лілія Конченко, яка має досвід консультативної роботи та є практикуючим психологом.
Тема чергового тренінгу, проведеного 12 квітня в Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді напередодні Великодня, якимось чином перекликалася із біблійними заповідями, бо стосувалася прощення та звільнення від образ.
Отож, на початку, під час вправи «Знайомство», жінки говорили про себе, ділилися історіями «своєї» війни. Вони були змушені залишити все. Вони покинули свій дім та роботу. Тікаючи від війни, майже попрощалися зі своїми сусідами та друзями. Чи не у кожної в пам’яті назавжди залишилися страшні кадри з їхнього подвір’я, рідних вуличок та вибухи над своїми домівками. Кожна розповідь глибоко вражає, викликає непрохані сльози.
Але єднання українців – потужна сила, яку не здолати ніякому ворогу. Навіть, оселившись на новому місці, вони не бояться почати життя з початку, не полишають надію повернутися скоро додому. А ще добре відгукуються про переяславців. Зокрема, переселенка Тетяна Якуненко сказала, що переяславці дуже приємні люди, вони намагались їй з сином всіляко допомогти, перш за все, інформаційно, а це на новому місці є дуже цінним і вона щиро вдячна всім за гостинність, дружнє ставлення. Багато
жінок-переселенок оцінили природні ресурси Переяславського краю – водойми, ліси, чисте повітря, зручне розташування неподалік Києва, що сприяло їхньому швидкому адаптуванню.
Власне, щодо самого тренінгу, то жінок навчали вмінню визнавати свої образи, аналізувати причини їх появи, вивільняти негативні емоції, шукати справжні цінності, бо якою б не була ситуація, вона дає мудрість, допомагає стати більш толерантними до тих, хто нас оточує.
У кінці заходу жінок очікував приємний сюрприз – із наближенням великодніх свят їх привітала голова профспілкового комітету
Переяслав-Хмельницького відділення АТ «Київоблгаз» Надія Герасименко. Вона не тільки знайшла теплі слова підтримки на адресу жінок, а й кожній вручила духм’яні великодні паски.
Працівники центру соціальних служб щиро вдячні усім внутрішньо переміщеним родинам, що звернулися до нас, за довіру, за щирі слова подяки.
 
Майя Погребна
провідний фахівець із соціальної роботи
центру соціальних служб Переяславської міської ради

Додати коментар