Водії знову можуть замовити індивідуальні номерні знаки для свого транспортного засобу онлайн

З 23 березня знову можна замовляти індивідуальні номерні знаки для свого транспортного засобу онлайн — через електронний кабінет водія. Відновлення цієї зручної послуги чекали ті автовласники, які хочуть вирізнятись на дорогах України.

«Після відновлення онлайн-послуги вартість замовлення індивідуальних номерних знаків не змінилась. Стала дещо іншою сама процедура їх замовлення. Якщо раніше для замовлення індивідуального номерного знака людина зверталась до будь-якого зручного сервісного центру МВС фізично, потім заявку розглядав Головний сервісний центр МВС, а отримати такі номерні знаки можна було лише в Києві, то зараз все стало набагато зручніше. Спрощення полягає в тому, що замовлення індивідуального номерного знака можна здійснити через Електронний кабінет водія у кілька кліків. Функціонал дозволяє, перевіривши, чи вільна комбінація, оформити замовлення і одразу сплатити за нього. Та найголовніше —  отримати свої унікальні номерні знаки можна, зокрема, і у відділеннях Нової Пошти», — розповідає начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області Сергій Петров.  

Проте, відновлення онлайн-послуги продемонструвало, що не всі автовласники орієнтуються у різновидах номерних знаків.   

Тож які номерні знаки існують в Україні? Розглянемо:

  • державні номерні знаки;
  • державні номерні знаки із визначеною комбінацією цифр, що видаються за бажанням власника транспортного засобу;
  • номерні знаки, що виготовляються за індивідуальним замовленням власника транспотриного засобу.

Державні номерні знаки

Номерні знаки державної реєстрації отримують всі транспортні засоби, коли відбувається їх реєстрація вперше або перереєстрація в Україні. Такі номерні знаки містять:

  • символ державної належності транспортного засобу;
  • дві літери, які позначають регіон, де відбуваються реєстраційні дії;
  • чотири цифри;
  • дві літери серії.

Символ державної належності транспортного засобу — це напис «UA» та зображення Державного Прапора України, розміщені на тлі прямокутника синього кольору, вони розташовуються ліворуч.

Такі знаки можуть містити літери та цифри двох кольорів:

  • чорного кольору — для всіх типів автомобілів, причепів, мотоциклів, мопедів;
  • зеленого кольору — для транспортних засобів, які приводяться в рух електричним двигуномі не мають двигуна внутрішнього згоряння.

У сервісних центрах МВС видають як стандартні продовгуваті номерні знаки державної реєстрації, яких більшість на дорогах України, так і для автомобілів з неформатним місцем закріплення — так звані «американські» — вони мають форму прямокутника більш схожого до квадрату, ніж стандартні номерні знаки.

Орієнтовна вартість таких номерних знаків:

350 грн — для авто;

130 грн  — для мототранспорту.

Такі номерні знаки завжди є в сервісних центрах МВС. Наявність вільних номерних знаків у певній області можна перевірити онлайн на нашому сайті https://kyivobl.hsc.gov.ua .

Сергій Петров наголошує, що номерні знаки, видані до набрання чинності наказу МВС № 166 «Про деякі питання державних номерних знаків транспортних засобів» від 02 березня 2021 року, можуть використовуватися на дорогах України, але під час проведення будь-якої реєстраційної операції з транспортним засобом, підлягають обов’язкову обміну. 

Номерні знаки із визначеною комбінацією цифр, що видаються за бажанням власника транспортного засобу (платні)

Вартість таких державних номерних знаків становить від 4 800 до 36 000 гривень з ПДВ у залежності від комбінації цифр.   

Ці номерні знаки не завжди є в наявності в сервісних центрах МВС, оскільки сама їх кількість обмежена, а попит на них високий. Наявність вільних номерних знаків у сервісних центрах МВС та їх ціну можна перевірити онлайн. Для цього спеціально розроблений сервіс перевірки

«Якщо власник транспортного засобу хоче отримати номерні знаки із якоюсь конкретною комбінацією цифр із наявних у сервісному центрі МВС, наприклад, 0077 чи 6666, то при отриманні послуги реєстрації чи перереєстрації саме в тому центрі, де знаходяться такі номерні знаки, варто сказати про це адміністратору. І, якщо бажаний номер, що його обрав для себе власник авто, до того часу буде доступний, то номер видадуть для закріплення», — зазначає начальник РСЦ ГСЦ МВС в Київській області Сергій Петров.

Індивідуальні номерні знаки 

Номерні знаки, що виготовляються за індивідуальним замовленням власника транспотриного засобу, є додатковими до державних номерних знаків. Такими знаками, як, до прикладу, «ПАТРІОТ», «ЛЮБЛЮ», «НЛО», «7РИБАЛКА», дозволено користуватись лише на території України.

Напис на індивідуальних номерних знаках для автомобілів може містити від трьох до восьми символів, для мотоциклів — від трьох до шести символів.

Вартість послуги виготовлення:

300 грн — три символи (мінімальне замовлення);

90 грн — кожний наступний (до восьми символів);

500 грн — графічний елемент;

466,44 грн — вартість спецпродукції (номерних знаків для авто);

266,58 грн  — вартість спецпродукції (номерних знаків для мотоцикла).

«При перереєстрації транспортного засобу неможливо одразу закріпити такі номерні знаки. Вони виготовляються за індивідуальним замовленням власників транспортних засобів і займає досить багато часу. Тривалість виготовлення комплекту таких  знаків — до 40 днів», – зауважує Сергій Петров.

Замовити індивідуальні номерні знаки можна як офлайн — у будь-якому зручному сервісному центрі МВС, так і онлайн — через електронний кабінет водія. А отримати комплект індивідуальних номерних знаків можна у Києві (в управлінні стандартизації Головного сервісного центру МВС за адресою: вул. Туполєва, 19), або з доставкою на обране відділення  Нової Пошти (логістичні послуги сплачуються додатково).

Після отримання комплекту індивідуальних номерних знаків обов’язково проводиться перереєстрація транспортного засобу. Вартість послуги та бланкової продукції — свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу для усіх категорій — орієнтовно 520 грн. Самовільне закріплення номерного знака не допускається, адже він має бути внесений до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, у розділ «Особливі відмітки».

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88, або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук.

За інформацією територіального сервісного центру № 3248

Додати коментар