«Дороги, сміття, гроші та ЗМІ»: відбулись громадські слухання у Гайшинському старостинському окрузі

23 березня, відбулись громадські слухання в селі Гайшин. На них голова громади Вячеслав Саулко прозвітував про роботу міської ради за 2022 рік, назвав головні цифри, які було зароблено й витрачено в старостинському окрузі, а також дав відповіді на питання, які мали змогу задати місцеві жителі.

Окрім очільника Переяславської МТГ, на слуханнях був присутній староста села Олександр Якуба, який також прозвітував про свою діяльність на посаді за минулий рік – Proslav.

Виступ голови громади Вячеслава Саулка

Вячеслав Володимирович традиційно розпочав свій звіт з показників сплати податків. Зокрема, він вказав, що на території села Гайшин здійснюють діяльність 26 сільськогосподарських підприємств. Серед таких найбільші: ТОВ «Стейкагро», ТОВ «СП Саланг Агро», СФГ «Санрайз», ТОВ «Євроагромаркет 1». Окрім цього, працює 6 промислових підприємств та 10 підприємців.

Голова громади вказав, що найбільшими платниками податків є:

  • ТОВ «Стейкагро», який сплатив до міського бюджету 2,1 млн грн, що становить близько 30% доходів громади;
  • Філія «Переяславська» ТОВ СП «Нібулон», внесок якої до бюджету громади склав 1,2 млн грн або 20% сукупного доходу громади.

Основними статтями витрат у Гайшинському старостинському окрузі стали:

  • Утримання закладу освіти – 2,8 млн грн;
  • Будинку культури;
  • Старостату;
  • ФАПу.
голова Переяславської громади Вячеслав Саулко
голова Переяславської громади Вячеслав Саулко

Саулко повідомив, що за рахунок місцевого бюджету фінансувалась заробітна плата обслуговуючого персоналу та працівників дошкільного закладу, енергоносії та комунальні послуги, доїзд педагогічних працівників, продукти харчування, поточні ремонти, придбання дизпалива, запчастин, господарчих та будівельних матеріалів.

Всього за 2022 рік на утримання закладу освіти було витрачено 2831,4 тис грн з місцевого бюджету та 3650,3 тис грн з освітньої субвенції.

Окрім цього, мер додав, що на облаштування сховища витрачено шляхом поточного ремонту та придбання товарів 140 тис грн. Зокрема, було облаштовано два виходи, відмостка, освітлення, біотуалет. Наразі, за словами Саулка, укладено договір на 206 тис грн на облаштування підлоги, штучної вентиляції, косметичного ремонту стін та майданчика перед входом до сховища.

Не залишились без уваги відділи ЖКГ та ВУКГ. Голова Переяславської громади заявив, що протягом року працівниками цих структур відбувалось доставлення дров для малозабезпечених сімей згідно звернень мешканців сіл.

Окрім цього було проведено такі роботи:

  • Обрізка та вивіз гілля;
  • Часткова заміна мережі вуличного освітлення;
  • Залучення техніки підприємства для розбору блокпосту розташованого поряд з селом.

Не оминув мер й гостре питання про стихійні сміттєзвалища на території округу.

«Проблемним залишається питання укладання договорів з ТОВ «Переяслав Буд» на вивезення відходів. З наявних 457 господарств на території села Гайшин тільки 166 з них уклали відповідні договори на надання даної послуги. У селі Гребля з 82 – 48 уклали договори, в Чирському – 46 з 106. Мабуть саме це і є причиною стихійних сміттєзвалищ на території старостинського округу», – зауважив Вячеслав Саулко.

Після виступу мера, присутні мали змогу поставити питання, які їх цікавили найбільше.

Дороги

Темою для активного обговорення стало питання ремонту дороги по вулиці Київська та ряду інших автомобільних покриттів у старостинському окрузі.

Микола Ніколайчук, житель села Гайшин
Микола Ніколайчук, житель села Чирське

На що Саулко відповів, що по даній вулиці наразі виготовляється проектно-кошторисна документація та повідомив, що за наявності коштів – дорогу буде відремонтовано.

По ряду інших доріг, очільник громади вказав, що наразі немає можливості відремонтувати все й одразу. Й додав, що минулого року було неможливо виділяти фінансування на капітальний ремонт. У той же час, за словами Саулка, у громаді було прогрейдеровано 51 вулицю, а на 37 – проведено ямковий ремонт.

До мера звернулась місцева мешканка й зазначила, що по вулиці Набережна не дороблено 400 метрів дорожнього покриття, від чого машини грузнуть та не можуть доїхати. Цю проблему, за її словами, відчувають близько 10 домогосподарств. Очільник громади закликав до розуміння, що «все за раз відремонтувати неможливо» й зазначив, що для проведення такого ремонту необхідно виділяти значні кошти.

Вивезення сміття

Стосовно вивезення сміття: поклали зобов’язання ТОВ «Переяслав Буд» на встановлення сміттєвих баків по округу й монтажу окремих майданчиків для централізованого збору відходів.

«Я вам обіцяю сміттєзвалища в Гайшині не буде. Буде перекрито дорогу до нього бетонними блоками й за допомогою трактора розрівняно територію й вивезено накопичене там сміття», – сказав Саулко.

Контроль громадськості над витратами

Присутні у залі запитали «як громадськість може контролювати органи влади та на що відбуваються видатки». Вячеслав Володимирович зазначив, що кожен мешканець громади може зробити офіційний запит до міської ради й отримає відповідну інформацію. Також він зауважив, що на офіційних ресурсах міської ради є відкрита інформація стосовно видатків.

Фінансування місцевих ЗМІ

Далі слово взяв житель села Гайшин Видолоб Михайло. Він, зокрема, поцікавився виділенням коштів місцевим засобам масової інформації на висвітлення діяльності органів виконавчої влади.

Михайло Видолоб, житель села Гайшин
Михайло Видолоб, житель села Гайшин

«Нещодавно я прочитав в місцевій пресі про те, що міська рада виділяє 500 тисяч грн на розповсюдження інформації (мається на увазі програма «Про висвітлення діяльності органів виконавчої влади» – ред.). Питання наступне: ви кажете, що немає коштів, немає де знайти кошти для потреб громади, однак я не розумію якому ЗМІ ви виділяєте цю суму. У нас на території громади є два видання: Proslav, на скільки всі знають це ваше видання, та Вісник Переяславщини. Якщо до виборів Proslav фінансувався особисто вами або вашою організацією, то тепер, я так розумію, це поклалось на місцевий бюджет», – сказав він.

Голова громади спростував інформацію стосовно того, що він має чи мав відношення до видання Proslav.

«Шановні громадяни, наші місцеві ЗМІ акредитовані й проводять висвітлення діяльності виконавчих органів влади, у тому числі Гайшинського округу (Саулко мав на увазі видання Proslav й Вісник – ред.). Proslav, зокрема, це також акредитоване інформаційне агентство, яке висвітлює роботу всієї громади. Рішення по акредитації й фінансуванню того чи іншого ЗМІ приймаю не я, як міський голова, а місцеві депутати, які затверджують бюджет, згідно з яким укладаються відповідні договори за якими й відбуваються видатки», – зауважив Саулко.

Від себе зазначимо, що інтернет-видання Proslav є комерційним проєктом, який від початку свого створення, повністю фінансувався його засновниками. А відповідно до програми «Про висвітлення діяльності виконавчих органів влади Переяславської міської ради», наше видання подавало офіційні документи на тендерній основі.

Ми ніяким чином не піддаємось впливу від голови громади й висвітлюємо діяльність місцевих органів. Зокрема, за усіма канонами журналістської діяльності, ми даємо змогу усім сторонам конфлікту висловити свої думки стосовно будь-якої проблеми.

Також цей чоловік запитав про мотиви за якими сільські старости нібито ходять з «проханнями допомоги від місцевих підприємців». На що міський голова відповів, що фермери, підприємці, виробники, крім сплати податків до місцевого бюджету добровільно надають допомогу Переяславській громаді, за що їм всі безмежно вдячні.

«Однак, хочу запевнити, що ніхто нікого ніколи не змушував й не зобов’язував займатись «здирництвом», про яке ви сказали. Це неправда. Звернення до місцевих підприємців з проханням допомоги є наразі вимушеною мірою. Інколи фермери й підприємці самі звертаються із зверненнями, що готові допомогти. І я наголошую, що ми їм щиро вдячні за те, що вони відгукуються», – відповів очільник громади.

Виступ старости Олександра Якуби

Далі слово взяв староста села Олександр Якуба. Він, зокрема, зазначив, що з початку 2022 року було заплановано ряд заходів, щодо благоустрою території сіл, які входять до старостинського округу.

староста села Олександр Якуба
староста села Олександр Якуба

«Але на жаль, повномасштабне вторгнення росії до України змусило внести певні зміни. Тому новий рік розпочався з побудови блокпостів, підготовки інфраструктури й налагодження логістичних маршрутів для продуктового забезпечення населених пунктів на випадок бойових дій чи окупації», – розпочав свій виступ Якуба.

У той же час, Олександр Володимирович зазначив, що після відходу окупаційних військ з території Київської області вдалось провести у старостинському окрузі ряд заходів та робіт, зокрема:

  • Свято Водохреще;
  • Прибирання центрального парку в селі Гайшин й прилеглої до нього території;
  • Прибирання всіх прилеглих до кладовища територій;
  • Прибирання дитячих майданчиків;
  • Розпочато реконструкцію зупинки громадського транспорту села Гайшин;
  • Ліквідували низку аварійних дерев;
  • Проводили прибирання стадіону;
  • Прибирання місця, де знаходився блокпост;
  • Проведено захист та затвердження генеральних планів трьох населених пунктів;
  • Проводилось постійне викошування парків, вигонів й територій загального користування;
  • 28 травня було організовано та проведено парафіяльні збори релігійної парафії храму Апостола Іоанна Богослова щодо переходу зі складу УПЦ МП до ПЦУ;
  • Прибирання території храму Апостола Іоанна Богослова та прилеглої до нього.

«Левову частину часу робочого часу приділив оформленню документів всіх релігійних парафій Переяславської громади», – сказав староста.

Крім цього, Якуба у своєму виступі подякував захисникам, жителям сіл, керівникам підприємств та усім, хто докладає зусиль для покращення життя людей в Гайшинському окрузі.

«Я, в свою чергу, намагався зробити усе можливе і неможливе, щоб покращити життя та дозвілля односельчан, виходячи з моїх мінімальних та нікчемних можливостей», – заявив він.

Також Олександр Якуба запевнив, що він й надалі братиме активну участь у громадському житті й буде відстоювати інтереси Гайшинського старостинського округу.

Юрій Бобровнік, депутат Бориспільської районної ради
Юрій Бобровнік, депутат Бориспільської районної ради

Окрім цього, депутат Бориспільської районної військової адміністрації Юрій Бобровнік задав питання стосовно доходів та видатків старостинського округу. А колишній голова Гайшина Олександр Тур поставив запитання стосовно заробітної плати та генерального плану тощо.

Детальніше у відео-огляді 

Додати коментар