У Переяславській громаді відбулись три етапи серії пізнавальних заходів «Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?»

З грудня минулого року у Переяславській громаді відбувається серія пізнавальних заходів «Просвітницький на колесах. ХТО МИ І ЗВІДКИ?». Сьогодні у селі Велика Каратуль відбувся фінальний серед сіл громади патріотичний, історико-культурологічний та спортивно-пізнавальний квест «Україна-1187», але про все по черзі – Proslav:

Програма пізнавальних заходів «Просвітницький на колесах. ХТО МИ І ЗВІДКИ?» має 5 етапів:

  • 1 та 2 етап – «Берегти пам’ять про свій край та Україну» – грудень 2022 та січень 2023 – Це інформаційна частина, яка передбачала знайомство учнів зі своїм краєм та Лівобережною Київщиною, шляхом презентації спеціальних відео та фотоматеріалів на проєкторі, картографічних матеріалів, а також QR-кодів, тощо…  (Відео «Берегти пам’ять про затоплені села», «Корінь нації мандрівка Україною крізь віки» та інші…).  
  • 3 етап – Патріотичний, історико-культурологічний та спортивно-пізнавальний квест «Україна-1187» – лютий-березень 2023 – Місце проведення. Сільські ЗОШ 1-2 ступенів Переяславської громади. Захід проходив у змагальному форматі. Нагородження команд відбувалося безпосередньо після закінчення даного етапу проекту, а також (окремо), по висновках загальних результатів усіх етапів проекту.
  • 4 етап – «Голос кобзарів» – квітень-травень 2023 – Кобзарство – унікальна гілка української культури, з якою дітей ознайомлять справжні кобзарі-традиційники з Київського кобзарського цеху та на практиці, у форматі майстер-класу покажуть основні етапи виготовлення  українських інструментів кобзи та бандури. Екскурсія Переяславом (маршрут «Україна-1187»), відвідування Музею  кобзарства. Кобзарський захід символічно відбудеться навпроти Музею «Заповіту» Т. Шевченка, у сакральному місці – Просвітницькому центрі, вул. Шевченка,3.
  • 5 етап – травень 2023 – Для переможців та призерів турпоїздка учнів патріотичним маршрутом «Незвідана Переяславщиною» або в день перепоховання Тараса Шевченка до його могили (м. Канів).
Микола Богатир

Цього тижня з 13 по 17 березня відбувався 3 етап – Патріотичний, історико-культурологічний та спортивно-пізнавальний квест «Україна-1187». Організатори відвідали села Дем’яні, Гланишів, Гайшин та Велика Каратуль. «Від грудня ми провели 28 заходів. Були і пізнавальні частини і практичні. Протягом цих заходів ми розповідаємо про історію, екологію, проводили національно-патріотичне виховання для дітей» – розповідає співорганізатор Микола Богатир. «Нам час від часу приносили незручності перебої з світлом і повітряні тривоги, але ми все рівно провели ці заходи» – додає Микола. 

Заходи проводяться з метою: 

  • Збереження національної пам’яті
  • Пізнання унікальних елементів української культури
  • Формування екологічної свідомості та утвердження української ідентичності
  • Пропагування здорового способу життя
  • Всебічної допомоги Україні та військовим ЗСУ
  • Формування резиль’єнтності підлітків:адаптація до складних життєвих подій та відновлення після труднощів або стресу. 

Організатори та партнери: КЗ «Центр культури і мистецтв», ГІ «Корінь нації», Просвітницький центр «Народний музей», Відділ освіти, Переяславської міської ради, Відділ культури і туризму Переяславської ради, ВОІСОІУ, Відділ молоді, спорту та охорони здоров’я, міжнародна ініціатива «Діти проти війни», рекламна агенція «Фокус-Медіа», Управління молоді та спорту КОВА, Київський обласний молодіжний центр, МГО «Нова Хвиля», ГО «Київський кобзарський цех», ГО «Переяславський клуб «Джура», Переяславський ліцей імені Володимира Мономаха, Переяславська міська рада, ГО «Український екскурс», ГО «Гільдія професійних екскурсоводів та гідів Перекладачів», Туристичний інформаційний центр, ГО «Старий Дніпро»,  «Ukrainer», ГО «Серця Переяславщини», громадське формування «Переяславська варта правопорядку», НІЕЗ «Переяслав», «ProSlav», «Інформатор» Переяслав, Переяслав Сіті.   

Додати коментар