15 лютого – День виводу військ з Республіки Афганістан (Фото)

15 лютого  в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 32-га річниця виведення колишніх радянських військ з республіки Афганістан.

Вшанували пам’ять воїнів-інтернаціоналістів і в Переяславській громаді. У заході взяли участь: міський голова Вячеслав Саулко, його заступники Ольга Огієвич, Оксана Степаненко, секретар ради Лідія Оверчук, воїни-інтернаціоналісти, члени їх сімей, учасники АТО (ООС), вихованці ліцею-інтернату «Патріот», жителі громади.

Про передумови війни та участь у ній наших співгромадян розповіла ведуча заходу – Марина Криворот.

Хвилиною мовчання пом’янули всіх, хто не повернувся із горнила війни тодішньої і нинішньої.

У своєму зверненні до присутніх Вячеслав Володимирович зазначив: «Кожна війна – це лихо. Але найбільш масштабним був афганський конфлікт. Та війна для нас тривала 3340 пекучих та тривожних діб. З глибокою шаною згадуємо сьогодні всіх, хто загинув під час виконання свого військового обов’язку за межами України. Але з особливим болем тих, хто не повернувся з Афганістану. Минають роки, та й досі не притупилися душевні страждання від втрат у рідних… Це не лише незагоєна рана, це – засторога на майбутнє…

Пам’ятати про подвиг тих, хто сьогодні не з нами, турбуватися про тих, хто втратив своє здоров’я у страшних війнах, – це вже наш святий обов’язок. Не залишаймося осторонь «афганських» проблем, підтримуймо та допомагаймо нашим захисникам кожен на своєму рівні та посаді! І нехай завжди над нами буде високе синє небо і світить яскраве сонце! Нехай на Україну повернуться довгождані мир і спокій, щастя і радість!..»

 Про героїзм,  мужність афганців та потребу в підтримці у своїх зверненнях говорили: голова Переяслав-Хмельницької міськрайонної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Микола Ломінов та голова ГО ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів, м. Переяслав Олександр Цебенога.

Завершилися урочистості покладанням квітів до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, братської могили, воїнам АТО (ООС) та у сквері, який воїни-афганці взялися облагороджувати.

Захід організовано та проведено силами відділу культури і туризму міської ради (керівник – Валентин Шуткевич) та КЗ “Переяславський центр культури та мистецтв” (керівник – Людмила Бездольна).

Додати коментар