Члени клубу «Пам’ять серця» вчергове зустрілися згадати, загадати, поспілкуватися та просто гарно провести час

Традиційно, напередодні Нового року, члени клубу «Пам’ять серця» зібралися 21 грудня 2022 року на святкову зустріч в Будинку освіти.  Кожен учасник  цього заходу  мав у серці  особливу мрію, якою щиро ділився з друзями: «Нехай 2023-ій принесе Перемогу!». А розпочався захід хвилиною мовчання в пам’ять  про тих, кого знищив рашизм.

Зустріч  проходила у рамках реалізації  проєкту  секретаріату Правління ГО «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» «Жити здорово! Надання медико-соціальної допомоги 110 жертвам націонал-соціалізму у Здолбунові та Переяславі», який реалізується в місті Переяславі (2022-2024). Проєкт фінансується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

Тепло і щиро привітала  учасників зібрання з прийдешніми святами заступник міського голови Оксана Степаненко. Вона побажала усім великої сили, віри  в  нашу святу Перемогу.

Голова клубу «Пам’ять серця» Анелія Ковальська передала  новорічні вітання від німецького партнера і друга  жертв нацизму, керівника сервісного Центру PікASZ (Мальтійська служби допомоги) Олівера Брауна та його команди.  Як і кожного року, він і цьогоріч  підготував новорічний сюрприз: солодкі подарунки  для учасників клубу «Пам’ять серця» (70 наборів). Їх отримали усі  учасники свята. Решта була вручена  за домашніми адресами  для  маломобільних та немобільних учасників проєкту «Ми поруч!».

Того ж дня відбулася презентація книжки «Полтава, Аушвіц, Берген – Бельзен, Київ». Історія життя Анастасії Гулей», автор – Майк Райхель, директор Центру політичної освіти Землі Саксонія Ангальт. (м.Магдебург. Німеччина). Він неодноразово бував у Переяславі, став нашим другом. Його книга про життя неймовірної Жінки – в’язня концтаборів Аушвіц  та Берген – Бельзен (табір голодної смерті), громадського діяча, свідка війни, Берегиню Миру. Це книга про життєвий подвиг дев’яносто семирічної Жінки, яка  юною витримала пекло німецьких «фабрик смерті». Жінки, яка сьогодні закликає світ допомогти Україні здолати рашизм і берегти Мир у всьому світі.

Про Анастасію Гулей, про книгу яскраво говорила генеральний директор Центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції Раїса Голованова. «Я щаслива, що мала можливість зустрічатися з Анастасією Гулей, спілкуватися з нею. Дякую Майку Райхелю за таку грандіозну роботу».

Як зазначила Анелія Ковальська, ця книга видана двома мовами: німецькою та українською. В

 українському виданні висвітлюються події кривавої війни, яку веде росія проти України. На двох сторінках  можна побачити світлини, які засвідчують допомогу німецьких друзів для жертв нацизму нашого регіону.  На одній – жителька села Єрківці Кузько Ольга Харитонівна (в минулому вчителька) тримає в руках маленький прапор України і кошти з Німеччини. На іншій – вручення продуктових наборів жертвам нацизму у Переяславі.

На цій зустрічі був також присутній староста села Єрківці Григорій Гич. Йому було подаровано декілька примірників книги «Полтава, Аушвіц, Берген – Бельзен, Київ».

 

 

Додати коментар