Книги про війну в Україні. 10 видань, які побачили світ у 2022 році

Вже майже рік Україна живе у стані повномасштабної війни. Все горе, випробування та героїзм, які довелося побачити українцям під час російської агресії, сучасні поети та письменники документують у літературних творах воєнної тематики. Більшість з них стануть безцінним спадком для нащадків, адже розповідають про цю жорстоку війну. Свої зібрали книги про війну, які були надруковані у 2022 році, та варті того, щоб прочитати їх зараз та перечитати після перемоги.

Автор: Антологія.

Книга, до якої увійшли літературні твори сучасних українських авторів: уривки щоденників, есе і поезія.

війна 2022Книга “Війна 2022”

З них можна дізнатися про спостереження та емоції 42 авторів, які на власні очі побачили війну. Ця книга про війну включає твори Сергія Жадана, Софії Андрухович, Павла Вишебаби, Юрія Андруховича та інших.

 

77 днів лютого

Автор: Reporters

Ця книга про війну складається з літературних репортажів журналістів видання Reporters і присвячена першим трьом місяцям війни. Видання охоплює період з 23 лютого до 9 травня.

77 днів війниКнига “77 днів війни”

Серед іншого у книзі інтерв’ю людей, які пережили страшну блокаду та жорстокі бомбардування Маріуполя, а також свідчення про окупацію Херсону. Передмову до книги написав відомий український письменник Сергій Жадан.

 

Тільки не пиши мені про війну

Автор: Павло Вишебаба.

Автор збірки народився і виріс у Краматорську, а з початком повномасштабної агресії став на захист України. На фронті він продовжує писати вірші.

Тільки не пиши мені про війнуКнига “Тільки не пиши мені про війну”

До збірки увійшла поезія, написана як до, так і після повномасштабного вторгнення. Поетичний талант автора здобув визнання не тільки в Україні, а й за її межами.

Його вірш «Доньці» вже перекладено 15 мовами, а кліпи, де автор зачитує його, набрав понад 40 тисяч переглядів. Саме за його першими рядками було названо збірку поезій.

 

24.02. Щоденник війни

Автор: Андрій Мероник.

У книгу про війну увійшли історії у форматі щоденника кількох молодих людей, які опинилися у реаліях жорстокого нападу росії.

24.02 щоденник війниКнига “24.02. Щоденник війни”

Вони розповідають про те, як дізнались про те, що почалося вторгнення, як почули перші вибухи та діляться своїми спостереженнями про те, що бачили у перші дні великої війни. Читачі дізнаються про думки, емоції та прагнення бути корисними Україні у тяжкий час цих молодих українців.

 

Автор: Оля Русіна.

У книзі розповідається про життя сходу через історію головного героя — хлопчика Устима, який живе біля лінії розмежування та одного разу знайомиться з безпілотником, який загубився.

абрикоси зацвітають вночіКнига “Абрикоси зацвітають вночі”

Хоча ця історія трохи нагадує казку, але має глибокий зміст і ідею. Книга побачила світ у 2022 році, але присвячена вона саме 8 рокам війни росії проти України до повномасштабного вторгнення.

 

Незламні

Автор: WoMo.

Книга з історіями українських жінок, які наближають щодня перемогу, рятуючи дітей, людей похилого віку та тварин.

книга про війну незламніКнига “Незламні”

Серед них військові, волонтерки, правозахисниці, засновниці притулків, які ведуть свою боротьбу за спільну перемогу, як в Україні, так і за її межами, ризикуючи своїм життям. До цієї книги про війну увійшло 30 історій про супротив, силу духу та незламність українок.

 

Автор: Олександр Михед.

Котик, Півник, Шафка з Бородянки на Київщині стали символами незламності у цій війні. Вони вціліли під нещадними ворожими обстрілами й тепер фігурують у казці, присвяченій історії звичайної родини, які потрапили в окупацію на Київщині.

книга про окупацію Котик, Півник, ШафкаКнига “Котик, Півник, Шафка”

Читачі спостерігатимуть, які бабуся та онука долатимуть втрати та випробування і спостерігатимуть за їх внутрішньою трансформацією.

 

Лютий лютий 2022. Свідчення про перші дні вторгнення

Авторки: Дар’я Бура та Євгенія Подобна.

Дві журналістки записали та опублікували свідчення про події перших днів повномасштабного вторгнення від людей з різних куточків України.

книга про війну лютий лютий 2022Книга “Лютий лютий 2022”

До цієї книги про війну увійшли історії представників майже всіх регіонів країни. Усього 20 історій. Серед героїв як пересічні українці, так і мер одного з міст, рятувальник, бійці тероборони, волонтери та переселенці.

 

24.02

Авторка: Марія Міняйло.

Книга складається з трьох повістей. Це оповіді про долю різних людей.

книга про війну 24.02Книга “24.02”

«Оповідки з війни» — це історія про те, як чотири військових розповідають один одному оповідки з війни.

«Вкрадена весна» — історія сім’ї, яка через війну опиняється у жахітті окупації.

«Квітники Пані Савенко» — повість, про українку, яка багато років тому вийшла заміж за болгарина та переїхала до Болгарії. Тут в неї своя цукерня і секрет, який вона приховує у саду.

 

Залізницею додому

Авторка: Мар’яна Савка.

Авторка книги — головна редакторка та співзасновниця видавництва «Старий лев».

книга про війну залізницею додомуКнига “Залізницею додому”

Це книга, яка буде цікавою дітям: вона містить історії про дітей та для дітей, які пережили евакуацію, а також розкриває тему того, яку суттєву роль у порятунку цивільних відіграли українські залізничники.

Джерело

Додати коментар