У Переяславі освятили та передали 137 ОбТрО ікону Святого Праведного Петра Калнишевського: її написав художник Роман Мотузок

Сьогодні, 16 січня 2023 року, біля капличці Святих Кирила та Мефодія на території переяславського університету зібралася освітньо-наукова, військова та релігійна спільноти краю – тут відбулося освячення ікони Святого Праведного Петра Калнишевського. Її написав викладач університету, відомий в місті художник Роман Мотузок. Колектив університету вирішив подарувати її представникам 137 Батальйону Територіальної оборони Бориспільщини аби вона оберігала воїнів, які боронять нашу землю, батьківську віру й рідну мову від агресора.

Як повідомляє кореспондент ProSlav, ікону освячували митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко), капелан 137 батальйону протоієрей Євгеній; благочинний Переяславщини, протоієрей Іван та капелан 43 артилерійської бригади ЗСУ, протоієрей Дмитро. До ікони митрополит Олександр додав часточку мощей Калнишевського, які мав у наявності.

У ході зібрання нагадали, що Калнишевський став останнім кошовим отаманом Запорізької Січі, останнім оборонцем її традицій, її лицарства, самого її існування. Поза тим, він звертав належну увагу на розвиток культури та духовності. 

«Нам дійсно важлива ця місія, і звісно ж ми підтримали ідею і не могли стояти осторонь щодо написання ікони. Поза тим що ми є осередком освіти, культури і науки є осередком духовності. Нехай ця ікона допомагає у найскладніші моменти вашої боротьби» – сказав у вітальному слові ректор університету Віталій Коцур.

Наступним до вітального слова був запрошений міський голова Переяслава Вячеслав Саулко – він назвав це освячення великою історичною подією. Відмітив, що нині Україна переживає направду складні часи, вкрай скорботні дні, коли весь світ бачить нові приклади цинізму і варварства російської орди. «Ми віримо що ця ікона буде тим символом, що освячуватиме вас, вестиме в бій, підсилюватиме віру в нашу перемогу. Повертайтесь додому живими та здоровими!» – зазначив Вячеслав Володимирович.

Серед почесних гостей був присутній від імені керівництва Бориспільської РВА заступник голови Андрій Синяков висловив свою вдячність і шану усім присутнім, захисникам краю та країни, а також автору ікони.

Освячену ікону передали керівництву 137 Батальйону Територіальної оборони Бориспільщини в особі командира, підполковника Олександра Аленькова та заступника командира з МПЗ, лейтенанта Валерія Мартишка. Навзаєм Олександр Олексійович підкреслив, що настав час коли ми своєю боротьбою показали всьому світу що ми маємо своїх святих, «кров від крові» та «плоть від плоті» своєї землі, які боролися та своїм життям продемонстрували що достойні бути зачисленими до лику святих.  «Батальйон під святістю цієї ікони виконає всі поставлені завдання, вона нам дуже допоможе. Дякую вам за цей чин» – додав підполковник.

Наприкінці зібрання митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко від імені Управління єпархії вручив ректору Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталію Коцуру, художнику та викладачу університету Роману Мотузку, командиру 137 батальйону ТРО Бориспільщини, підполковнику Олександра Аленькову та його заступнику, лейтенанту Валерію Мартишку єпархіальні відзнаки, а митрополиту Олександру, Роману Мотузку та Віталію Вікторовичу навзаєм було вручено подяки від 137 ОбТрО.

Додати коментар