Ой, радуйся, земле!…

12 січня 2023 року у актовій залі НІЕЗ «Переяслав» відбувся захід, присвячений зимовому календарному циклу українців «Ой, радуйся, земле!…»
Організували та провели захід наукові співробітники Музею українських обрядів. Світлана Зубер наголосила на тому, що непросто святкувати в часи, коли в країні майже рік триває повномасштабна війна, розповіла присутнім про обрядовість основних зимових свят: Різдва, Василя, Водохреща. Зокрема, про приготування до Свят-вечора, обрядодії, яких дотримувалася українська родина під час святкової вечері та після неї. Був охарактеризований звичай пахолкування, характерний для Переяславщини, зокрема мікрорайону Підварки. Розповідаючи про обрядодії Щедрого вечора, акцентувалася увага на театралізованому дійстві, головною героїнею якого була «коза». З цікавістю сприйняли присутні інформацію про звичай, коли батько ховався від дітей за пирогами – символом щедрості, багатства. Під час розповіді було наголошено, що саме на Голодну, а не Багату кутю у нашій місцевості господар закликав Мороза. З цікавістю відвідувачі сприйняли інформацію про обряд «проганяння куті». Завершилася розповідь аналізом обрядів, які відбувалися на свято Богоявлення, відомим в народі як Водохреще або Йордан.
У виконанні ансамблю викладачів мистецької школи імені Павла Сениці «Brevis» прозвучала група колядок та віршовані привітання із зимовими святами. Інструментальний квартет у складі Анастасії Кондратюк, Олени Поночевної, Вадима Ноздровського та Миколи Якименка виконав найпопулярнішу різдвяну мелодію у світі в обробці Миколи Леонтовича «Щедрик». Учні 8-В класу ліцею імені Володимира Мономаха під керівництвом Лариси Василівни Дорошенко відтворили обряди колядування, щедрування з театралізованими дійовими особами («коза», Меланка, Василь), засівання. Виконання величальних пісень – колядок, щедрівок поєднувалося із віршованими побажаннями. Мілана Давидова у дуеті з викладачем Оленою Поночевною виконали твір «JingleBells», Анастасія Кондратюк – «Тиха ніч», Микола Якименко – «HappyNewYear», а ансамбль у складі Марини Мірабян, Валентини Коханевич та Андрія Онищенка –«LastChristmas».
Організатори заходу щиро вдячні учасникам та директору мистецької школи імені Павла Сениці Вадиму АнатолієвичуНоздровському, викладачу музики ліцею імені Володимира Мономаха Ларисі Василівні Дорошенко. Нехай успіх і щастя наповнюють ваші обійстя, як і ви наповнили душі оточуючих радістю.
 
 
 
 
 
 

Додати коментар