До будинку місцевого самоврядування Маланка завітала

Так званий старий Новий рік ми за звичкою святкуємо як продовження традиційного першосічневого Нового року. До того ж цього дня віряни відзначають Щедрий вечір, готують кутю, засівають та щедрують.

Засівання та щедрування, які українці люблять досі, є традиціями саме нового року, коли його ще святкували за старим стилем. Цей обряд пов’язаний з побажанням гарного врожаю – мовляв, якщо у хаті добре засіють, то протягом року господарі матимуть багаті запаси овочів, фруктів, меду, зерна.

Здавна повелося, що щедрувала молодь ввечері, співаючи щедрівки та бажаючи гарного нового року. А засівали уже вранці 14 січня – передусім діти, розсипаючи у домівках зерно з торбинки чи рукавички. Після пісень та примовок господарі пригощали щедрувальників та засівальників солодощами, випічкою, давали гроші.

Цьогоріч з віншуваннями, Маланкою, Козою, Циганкою, Лікарем та іншими героями святкового дійства у стіни міської ради завітав творчий колектив відділу культури і туризму (керівник Валентин Шуткевич) та Центру культури і мистецтв (керівник – Людмила Бездольна).

Міський голова Вячеслав Саулко від себе особисто та від працівників виконавчого комітету міської ради щиро подякував щедрувальникам, щедро обдарувавши їх, як і годиться. Навзаєм побажав всім миру, здоров’я, достатку.

 

 

Додати коментар