У громаді вшанували жертв Голодоморів (ФОТО)

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодоморів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2022-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада.

Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів мільйони людських життів. У 2006-му Законом України Голодомор 1932-1933 років визнаний геноцидом Українського народу.

Цьогоріч ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Тож, 26 листопада, за участі членів товариства «Просвіта» ім. Т.Г Шевченка, заступника міського голови Оксани Степаненко, депутатів Переяславської міської ради Григорія Яреми та Яни Поліч, відбувся об’їзд пам’ятних знаків з покладанням квітів та композицій із пшеничних колосків до пам’ятних знаків на Андрушівському, Ярмарковому, Підварському кладовищах та на Борисоглібській площі.

Потому, біля Меморіалу присвяченого жертвам Голодомору 1932-1933 років, зібралися: духовенство, керівництво громади, працівники установ та організацій, громадськість аби вшанувати невинних жертв геноциду…

Спільну молитву за невинно вбитих та померлих від голоду прочитали священослужителі Православної церкви України на чолі з протоієреєм, настоятелем Воскресінського храму міста, отцем Іваном Бобітком. Перед церемонією запалення свічок та покладання квітів до учасників заходу звернулися: заступник міського голови Оксана Степаненко, кандидат філологічних наук, співупорядник книги «Голодовка» про голодомор 1932-1933 рр. на Переяславщині, гість зі ЛьвоваВячеслав Гнатюк, доктор філософії з Університету Григорія Сковороди в Переяславі, депутат міської ради Руслана Потапенко. «Кричать голодні» (автор – Віолетта Кравченко), рядками цієї поезії до присутніх звернулися вихованці студії конферансу «Акцент» Переяславського ЦКМ. 

Присутні поклали квіти та композиції із колосся до пам’ятного знаку.
О 16:00 жителі громади долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

 

Додати коментар