У місті зареєстровано випадок ботулізму

           07.11.2022 року в Переяславі було зареєстровано випадок ботулізму, у мешканця нашого міста, після  вживання в їжу в’яленої риби домашнього виготовлення. Наразі хворий в важкому стані перебуває на лікуванні в КНП «Переяславська БЛІЛ» відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Хворому було введено протиботуліністичну сироватку.

            Ботулізм — гостре токсико-інфекційне захворювання (від моменту зараження до початку перших симптомів проходить від 8 год до 10 днів), спричинене дією токсину Clostridium botulinum, для якого характерно:

  • розлади зору (“сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, (ви не можете читати текст, але добре бачите предмети) що пов’язано з паралічем очних м’язів);
  • сухість у роті, спрага, нудота, блювання, пронос, короткочасна гарячка, переймистий біль у животі, відчуття важкості у епігастрії;
  • здуття живота, затримка випорожнень;
  • розлад ковтання, зміна тембру голосу;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок (підвищена стомлюваність, “ноги ватяні”)
  • порушенням дихання (відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, поверхневе дихання, розвиток дихальної недостатності, що є причиною смерті при ботулізмі.)

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

            Збудники ботулізму широко поширені в природі, при наявності кисню можуть роками існувати в споровій формі в ґрунті, прибережному мулі, піску берегів та не синтезувати токсин. Ці спори надзвичайно стійкі: витримують кип’ятіння протягом кількох годин та дію різних хімічних та фізичних чинників.

            Якщо спори Clostridium botulinum попадають в харчові продукти, то при створенні анаеробних (без доступу кисню!) умов вегетативні форми починають проростати та виділяти екзотоксин – найпотужніший із відомих у світі токсинів!

            Захворювання зазвичай розвивається внаслідок споживання їжі (в’яленої чи копченої риби, будь-яких виробів із м’яса (шинки, ковбаси, тощо),  продуктів домашнього або промислового консервування м’яса, риби, овочів чи грибів), що накопичила токсин внаслідок її забруднення (погано вимиті, неправильно зберігались, оброблені без дотримання санітарних норм, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або неналежним чином, тощо).

            Зазвичай накопичення токсину у продуктах харчування не змінює їх органолептичних властивостей! Тому варто нагадати, що небезпечно споживати «здуті» консерви (одна з причин їх “здуття” – накопичення газоподібних продуктів життєдіяльності Clostridium botulinum) , навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися.

            Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі летальні наслідки, дотримуйтесь наступних профілактичних заходів:

  • не купуйте м’ясні/рибні/грибні/овочеві консервовані продукти домашнього виготовлення на стихійних ринках;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігались чи транспортувались неналежним чином або Ви сумніваєтесь у їх якості – не купуйте та не вживайте їх;
  • під час домашнього консервування ретельно мийте руки/ харчові продукти/банки та кришки (+стерилізація); обирайте стиглі, свіжі, непошкоджені продукти, без ознак гниття, ретельно очищайте овочі/гриби/фрукти від залишків землі; користуйтесь автоклавом; зберігайте консервацію дотримуючись температурного режиму;
  • не вживайте в їжу просрочені, “бомбажні”/”здуті” консервовані  м’ясні/рибні/грибні/овочеві вироби;

 

 

Завідувач сектором державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Переяславського відділу

ГУДПСС в Київській області                                                                                          Олена ВОВК

Додати коментар