Відділ контролю в в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу виробників насіння на вимоги щодо зберігання насіння ярих культур, оскільки період їх зберігання становить 7–8 місяців, насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість, енергію проростання, здатність давати здорові й сильні рослини наступного покоління. Тому етап зберігання насіння покликаний забезпечити збереження його життєздатності, сили росту, здатності проростати в польових умовах, запобігати засміченню, розповсюдженню хвороб та шкідників.
На зберігання закладають насіння, яке пройшло повний цикл післязбиральної обробки – сушіння, очищення, сортування.
Вирішальними факторами зберігання насіння є його вологість та температура. Критичною для насіння пшениці, ячменю вважається вологість 14,5-15,5%, для кукурудзи – 13-14%, сої – 12-13%, соняшнику – 7-9%. У процесі дихання насіння виділяє воду, вуглекислий газ і значну кількість тепла, проте у сухому середовищі цей процес протікає повільно і не загрожує зберіганню.
При вологості насіння 15-16% у ньому можуть розмножуватись плісняві гриби. Тому, щоб уникнути такого ураження, насіння необхідно зберігати при вологості, що нижча від критичної на 3-4%, а для олійних культур на 2-3%. У цьому випадку фізіологічні процеси проявляються лише у формі уповільненого дихання.
Кожну партію насіння, упаковану в мішки, укладають окремим штабелем. Мішки укладають на настили чи піддони, що знаходяться вище рівня підлоги не менше, ніж на 15 см., а від стін сховища і між штабелями 70 см. Для насіння зернових культур у штабелі не повинно бути більше 8 рядів мішків, для олійних культур (соняшник, ріпак, соя) – не більше 5 рядів. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. Засіки залишають незаповненими до верхнього краю на 15-20 см, щоб запобігти випадковому змішуванню насіння.
Кожна партія, що закладається на зберігання, повинна пройти контроль в лабораторії з визначення посівних якостей насіння. Повторний контроль схожості необхідно проводити кожні 4 місяці, також треба визначити якість насіння за 15-20 днів до початку висіву.
Дотримання рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.
Провідний спеціаліст відділу контролю в
сфері насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Бражник О.М.