Основні правила зберігання насіння ярих культур

          Відділ контролю в  в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу виробників насіння на  вимоги  щодо зберігання насіння ярих культур, оскільки період їх зберігання становить 7–8 місяців, насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість, енергію проростання,  здатність давати здорові й сильні рослини  наступного покоління.  Тому етап  зберігання насіння покликаний забезпечити збереження його життєздатності, сили росту, здатності проростати  в польових умовах, запобігати засміченню, розповсюдженню хвороб та шкідників.                                                                                                                                                

        На зберігання закладають насіння, яке пройшло повний цикл післязбиральної обробки – сушіння, очищення, сортування.

        Вирішальними факторами зберігання  насіння є його вологість та температура. Критичною для насіння пшениці, ячменю вважається  вологість 14,5-15,5%,  для кукурудзи – 13-14%, сої – 12-13%, соняшнику – 7-9%. У процесі дихання насіння виділяє воду, вуглекислий газ і значну кількість тепла, проте у сухому середовищі цей процес протікає повільно і не загрожує зберіганню.  

        При вологості  насіння  15-16%  у ньому можуть розмножуватись плісняві гриби.  Тому, щоб уникнути такого ураження, насіння необхідно зберігати  при  вологості, що нижча від критичної  на 3-4%,  а для олійних культур на 2-3%. У  цьому випадку  фізіологічні процеси проявляються  лише у формі уповільненого дихання.

        Кожну партію насіння, упаковану в мішки, укладають окремим штабелем. Мішки укладають на настили чи піддони, що знаходяться вище рівня підлоги не менше, ніж на 15 см., а від стін сховища  і між штабелями 70 см.  Для  насіння зернових культур  у штабелі не повинно  бути більше 8 рядів мішків, для олійних культур (соняшник, ріпак, соя) – не більше 5 рядів. При зберіганні насіння насипом  висота бурту не повинна  перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. Засіки залишають незаповненими  до верхнього краю на 15-20 см, щоб запобігти  випадковому змішуванню насіння.

       Кожна партія, що закладається на  зберігання, повинна пройти контроль в лабораторії з визначення  посівних якостей насіння. Повторний контроль схожості необхідно проводити кожні 4 місяці, також треба визначити якість насіння за 15-20 днів до початку висіву.  

       Дотримання  рекомендацій  дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.

 

Провідний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва                                                                   

 ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                                Бражник О.М.         

 

Додати коментар