Вшанували пам’ять жертв Переяславського Бабиного Яру

6 жовтня на Заальтицькому кладовищі у Переяславі відбувся мітинг-реквієм пам’яті жертв розстрілів євреїв у Переяславі. Цю подію називають “Переяславський Бабин Яр”.

Фашисти зайняли Переяслав 16 вересня 1941 року, а вже 4 жовтня гітлерівцями була проведена акція по масовому розстрілу євреїв – здебільшого жертвами були літні люди, жінки, діти та інваліди. Акція тривала декілька днів. В акті комісії від 27 вересня 1943 року написаноОблавою гестапо було підібрано все населення” – чоловіки, жінки та діти єврейської національності. За цим наказом злочинців – головорізів вони повинні були захопити з собою найцінніші речі особистого вжитку – взуття, одяг і йти у двір колишньої фабрики. Зібрано було понад 600 осіб. Їх примушували танцювати, співати, бити один одного, лягати до землі й знову вставати. Велику частину побили до крові та колоною відправили за місто до глиновища, що біля кладовища, по дорозі на село Карань. І ось тут був вчинений розстріл. Розстріляли спочатку чоловіків і жінок, дітей кидали живими в ями й неглибоко загорнули землею, так що на другий день виступала кров. Хто лишився з єврейського населення не спійманий облавою, в наступні дні, в міру їх виявлення, були також знищені в кількості близько 200 осіб на тому самому місці…» – розповіла на заході ведуча Людмила Леляк.

Далі слово взяли заступниця міського голови Оксана Степаненко та голова товариства єврейської культури Ірина Кучеренко.

Потому присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку безневинно убієнним жертвам Переяславського Бабиного Яру, яких було понад 1000 осіб.

Ми повинні пам’ятати з вами, ці жахливі сторінки нашої історії, які якщо вдуматись по часу були зовсім неподалік від нашого сьогодення, 81 рік тому.

 

Додати коментар