Олексій Кулеба: На Київщині збудують два сміттєпереробні заводи за новими стандартами

У Київській області планується побудувати два сміттєпереробні заводи за новітніми технологіями. Це перший в Україні масштабний інвестиційний проект у межах реформи управління відходами. Таких домовленостей дійшли сьогодні, 8 вересня, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, голова Київської ОВА Олексій Кулеба, очільники Бориспільської, Фастівської і Броварської громад, підписавши Меморандум про співпрацю та партнерство.

«Близько 2,5 місяці тому народні депутати ухвалили рамковий закон “Про управління відходами”. Сьогодні ми починаємо реалізацію реформи із конкретного практичного кейсу. Фактично виконуємо доручення Президента Володимира Зеленського та  нарешті починаємо долати сміттєву навалу в Україні. Бо наша мета – чисте довкілля та чиста Європа», – відзначив Міністр Руслан Стрілець.   Два сучасних заводи з переробки побутових відходів буде збудовано для Бориспільської, Броварської та Фастівської громад. Унікальність заводів полягає у використанні одразу декількох технологій обробки. Зокрема, здійснюватиметься переробка органічних відходів із подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів із виділенням ресурсоцінних матеріалів – скла, металобрухту та пластику.

«Те, що відбувається сьогодні, – це результат надзвичайно ефективної роботи. Реалізація проекту саме на Київщині є важливим для всіх мешканців регіону. Ми постійно говоримо про подолання наслідків бойових дій, про відбудову. Проте сьогодні йдеться саме про розвиток Київської області. Ми не тільки відбудовуємо, а робимо це якісніше та за новими стандартами», – зазначив Олексій Кулеба. Нові потужності можуть з’явитися вже за два роки. Проекти на території Київської області будуть реалізовані за кошти кредитів європейських банків..

Додати коментар