Війна COVID-19 не скасувала

У зв’язку з військовою агресією рф, COVID-19 майже зник з інформаційного поля в Україні. Дехто навіть жартував, що така ненависна хвороба нарешті щезла. Проте насправді це зовсім не так – рівень захворюваності на коронавірус знову зростає.

Про це та багато інших корисних деталей розповіла для ProSlav директорка КНП «Переяславський центр первинної медико-санітарної допомоги» Наталія Царенок.

Рівень захворюваності зростає. Як повідомила пані Наталія, у лютому із симптомами ковіду до переяславського центру первинної допомоги звернувся 341 пацієнт, з них 87 – позитивних результатів. У березні було обстежено 112 чоловік, серед яких 50 – позитивних. А починаючи з квітня почали реєструвати поодинокі звернення. Але вже з другої половини липня рівень захворюваності на Covid знову почав зростати. Так, станом на 18 серпня обстежено 172 особи і виявлено 24 позитивних результати. Тож очікується, що протягом вересня і жовтня кількість хворих буде збільшуватися.

На щастя, захворювання протікає в легкій формі або ж в формі середнього ступеня тяжкості, тому що пацієнти здебільшого щеплені. На сьогоднішній день половина населення нашої громади вже отримали першу і другу дози. Крім того, близько 3 тисяч пацієнтів отримали бустерну дозу.

Нова вакцина. Нині у КНП «Переяславський центр первинної медико-санітарної допомоги» є дві вакцини: CoronaVac, а також Janssen від Johnson & Johnson. Друга вакцина – нова, але уже є пацієнти, які обрали саме її. Тож переяславці, які ще не мають жодної вакцинації від Covid, також можуть зробити щеплення Janssen. Адже у цей комплекс входить лише одна ін’єкція.

Бустерна доза. Враховуючи те, що вакцинація в нашій країні триває уже близько півтора року, дослідники встигли зробити певні висновки. Зокрема виявлено, що через певний час ефективність двох вакцинацій знижується. Тому необхідно робити третю ін’єкцію. На сьогоднішній день бустерна доза вже є обов’язковою.

Усі пункти щеплення, які працювали до 24 лютого, працюють і нині. Будь-яку інформацію щодо вакцинації можна дізнатися у свого сімейного лікаря.

Додати коментар