“Це буде найскладніше перше вересня у Переяславі за 30 років” – Петро Ярмоленко про навчальний рік 2022/2023

Рівно через місяць починається навчальний рік. Очевидно для України та для Переяслава у тому числі він почнеться непросто. Proslav поспілкувався з начальником відділу освіти Переяславської міської ради Петром Ярмоленком та дізнався, як можливо почнеться навчальний рік.

«Це буде найскладніше перше вересня у Переяславі за 30 років» - Петро Ярмоленко про навчальний рік 2022/2023

Відомо, що очне навчання можливе лише у школах з наявними сховищами. Яка ситуація у Переяславській громаді?

«Ситуація важка. Станом на зараз нема жодного відповідного сховища у школі, але ми уже почали ремонт у підвалі школи №1, там можна зробити таке укриття, що відповідає усім вимогам. У інших міських школах підвалів або нема взагалі, або їх не можна використати як укриття. У 6 школі є підвал, але комісія не визначила його як безпечний. У 7 школі також не можна використовувати підвал, як сховище, бо сама споруда панельна. У селах трохи краща ситуація – ми уже почали ремонт у школах у Дем‘янцях, Гайшині, Великій Каратулі та у садочку “Золотий Ключик”. Садочок “Сонечко” працює і зараз, там є укриття».

Які мають бути ці сховища? Підвалів є багато у Переяславі.

«Не все так просто. Основна проблема – розміри цих укриттів. Розумієте, у випадку повітряної тривоги ми матимемо спускати у сховище всіх учнів, вчителів та персонал шкіл. У деяких закладах це може бути до 400 осіб. Також у сховищах має бути два виходи, туалет, вода… Ми розглядаємо варіанти використання сторонніх укриттів. Наприклад поруч зі школою номер 2 є швейна фабрика з відповідним сховищем, але все-рівно всі учні туди не помістяться».

Чи хтось все-таки буде навчатися очно?

«Ще рівно місяць, все може змінитися, але станом на зараз ми розглядаємо очне навчання перших, других та одинадцятих класів позмінно у деяких школах. Тобто, можливо ці діти будуть навчаться через тиждень (дистанційно – очно), можливо доведеться навчати дітей в другу зміну. Розраховувати, що всі класи будуть навчатися очно не потрібно. Очне навчання буде все ж виключенням».

Знаємо, що проводились якісь опитування батьків, щодо дистанційного-очного навчання. Які результати?

«Результати залежать від класу їх дітей. В середньому 70% батьків було за дистанційне, але більше батьків учнів 1 та 11 класів були за очне навчання. Є категорії батьків за дистанційне навчання, навіть за наявності сховища у школі. Ми прислухаємось до побажань батьків і працюємо над тим, щоб навчання було комфортним, а головне – безпечним. Зараз викликів для освіти дуже багато.»

Також у Переяславі є дві школи, які підпорядковуються відділу культури і туризму Переяславської міської ради – мистецька (музична) і художня. Proslav також поспілкувався з начальницею цього відділу Анною Скляренко про плани навчального року в цих школах. 

Яка ситуація зі сховищами у мистецькій та художній школах у Переяславі? 

«В обох школах є підвальні примішення, які заклади освіти сфери культури будуть  використовувати як найпростіші укриття під час навчального процесу. Наразі, наш відділ, як орган управління даними закладами,  займається виконанням  необхідних вимог для їх експлуатації, за рекомендацією комісії  та згідно акту огляду місцевим органом ДСНС. Плануємо виконати всі необхідні завдання до кінця літа.”

У цих школах не так багато учнів. За яким графіком будуть навчатися? 

«Ми хочемо і плануємо, щоб  навчальний рік розпочався в звичному режимі (очно). Якщо, все вдасться, то форма навчання буде позмінна, оскільки контингент учнів у мистецькій школі 300 осіб, а  у художній  – 115, то ми можемо розраховувати на одночасне перебування у закладах до 50 осіб, що є учасниками навчального процесу, не порушуючи тим сами норми використання найпростіших укриттів”.

Уже третій рік, як школярі близько знайомі з дистанційним навчанням, яке на жаль не може замінити живого спілкування з вчителем чи однокласниками. Ми маємо розуміти, що ці міри є вимушеними, адже безпека молодого покоління – головне для закладів освіти у цей час.

Додати коментар