На День Української Державності воїни на реабілітації відвідали в Переяславі музей просто неба

День Української Державності колектив Національного історико-культурного заповідника «Переяслав» вирішив відзначити по-особливому. Вони запросили на відпочинок до музею просто неба українських воїнів, які проходять реабілітацію після бойових дій на Луганщині в одному з медичних закладів Київщини – Переяслав.City

Працівники заповідника з великою повагою зустріли українських воїнів: провели для хлопців невеличку екскурсію та, дотримуючись споконвічних українських традицій, запросили дорогих захисників Батьківщини до столу й пригостили національними стравами: наваристим борщем, переяславськими «пухнастими» варениками та узваром з ягід і фруктів.

Українські воїни з цікавістю оглядали скіфські скульптури воїнівУкраїнські воїни з цікавістю оглядали скіфські скульптури воїнів

Після смачного ситного обіду директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич запропонував воїнам ще один сеанс релаксу: власноруч погодувати рибок у озері, що на території паркової зони музею. Хлопці спочатку дещо скептично поставились до такої, ніби дитячої, пропозиції. Та коли до кинутого корму повипливали коропці, чималенькі сазани й черепахи, то сурові обличчя і серйозний настрій бійців, які пройшли пекло війни, ходили поряд зі смертю, втрачали бойових побратимів, – поступово змінилися. Чоловіки стали розкутішими, з непідробним захопленням та цікавістю спостерігали за рибою, яка, немовби відчуваючи піднесений настрій годувальників, випливала на поверхню і грайливо била по воді хвостами. Хлопці щиро сміялися.

Військовослужбовець із позивним «Дід» родом із Запоріжжя, воював на Луганському напрямку. Після лікування в шпиталі його комісували. Зараз проходить реабілітацію, та збирається повертатись додому:

Воїни годували рибок у ставкуВоїни годували рибок у ставку

– Мені виповнилось вже 60 років, – зауважує чоловік. – До війська пішов два роки тому. Зараз відчуваю, що німіють руки, ноги, то мене направили на обстеження до шпиталю, а там трохи підлікували та комісували за станом здоров’я. Потім направили до іншого медичного закладу, де я зараз проходжу курс лікування та реабілітації. Лікують класно, дуже подобається ставлення лікарів та медсестер. А це іще запропонували поїхати до музею, чого я ніяк не очікував. Приємно здивований тим, що є в нашій Україні такі національні скарби, такі історичні реліквії, як тут. А люди без зайвих слів просто класні!

– Я родом із Жмеринки. До війська пішов сам у 2016 році. Якщо порівняти ту війну із нинішньою, то зараз набагато важче, – зауважив, слухаючи розповідь свого побратима молодий воїн, який сидів на лавці поруч. Більше розповідати не захотів: не той стан і настрій зараз у тих, хто вчора був на передовій лінії війни…

Нагодувавши рибок, воїни сфотографувалися на згадку та пішли до автобуса, який уже на них очікував на стоянці. Кажуть, що перше свято – День Української Державності влітку 2022 року вони згадуватимуть довго і тільки з теплими почуттями.

Фото на згадку про День Української ДержавностіФото на згадку про День Української Державності

Додати коментар