“Залужний не допустив жодного оточення Збройних сил” – рік головнокомандувача на посаді

Рік тому, 27 липня 2021-го, президент Володимир Зеленський призначив головнокомандувачем Збройних сил України Валерія Залужного. Він прийшов на заміну Руслану Хомчаку, який опинився в центрі скандалу через конфлікт з тодішнім міністром оборони Андрієм Тараном.

Що за цей час вдалося змінити в Збройних силах і як Залужний зустрів повномасштабне вторгнення.

Хто такий Залужний

Народився на Житомирщині в Новоград-Волинському 8 липня 1973 року в родині військових. Після школи закінчив машинобудівний технікум.1997-го з відзнакою закінчив загальновійськовий факультет Одеського вищого об’єднаного командного училища. Залужний є представником найвищого офіцерського складу, що здобували освіту вже не в радянських військових закладах, а в незалежній Україні. 2005 року вступив до Національної академії оборони України. Закінчив з відзнакою.

Був начальником штабу – першим заступником командира 24-ї окремої механізованої бригади у Яворові Львівської області. 2009-го його призначили командиром 51-ї окремої механізованої бригади, якою він командував до 2012-го.

Звання “генерал-майор” здобув п’ять років тому

Звання “генерал-майор” здобув п’ять років тому. Тоді ж Залужного призначили начальником штабу – першим заступником командувача військ оперативного командування “Захід” Сухопутних військ Збройних Сил України. 2018 року став начальником Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ – першим заступником Командувача об’єднаних сил.

2019-го його призначили командувачем військ оперативного командування “Північ”. 4 березня, на дев’ятий день широкомасштабної війни з Росією, президент Володимир Зеленський дав Залужному звання генерала.

Зміни в ЗСУ, які сталися після приходу Залужного

Залужний прийшов на посаду в розпалі конфлікту ексміністра оборони Тарана й колишнього головнокомандувача Хомчака. Судові тяганини між очільниками відомств і непублічні скандали вплинули на армію – не було секретних закупівель озброєння, боєприпасів та інших важливих для армії товарів у рамках державного оборонного замовлення. Одразу після призначення Залужний заявив, що його пріоритетом є перехід ЗСУ від радянських стандартів до стандартів НАТО. Він також підкреслив пріоритетність соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей, важливість продовження реформи грошового й кадрового забезпечення.

Після призначення Залужного почалися значні кадрові перестановки армійського керівництва на інших посадах: змінили командувача операції Об’єднаних сил, сил спецоперацій, голову Генштабу й інших керівників. Залужному вдалося налагодити відносини з Міністерством оборони. Вдалося виконати ДОЗ, який був заблокований через сварки між Хомчаком і Тараном.

Залужний працював над тим, щоб утілювати стандарти НАТО

Залужний працював над тим, щоб втілювати стандарти НАТО. Зокрема, у вересні 2021-го заявив в інтерв’ю “Радіо Свобода”, що 300 стандартів Альянсу вже втілили. Ідеться про управління, планування, підготування.

Напередодні широкомасштабного вторгнення стало відомо, що в Україні готують нову реформу армії. Вона передбачає поступовий перехід до формування української армії на професійній основі. Ідеться про припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року. Зеленський пропонував запровадити інтенсивну систему військового вишколу як можливу альтернативну форму строкової служби. Також доручив Міноборони запровадити прозору систему кар’єрного зростання військовослужбовців, побудовану на рейтинговій оцінці.

Залужний про війну, Україну й перемогу

“Весь сектор безпеки й оборони дає гідну відсіч. Буде важко, але ми встоїмо. Бліцкригу в росіян не вийшло. Вмиються власною кров’ю!​​”.

“Я звертаюся до командирів – бережіть особовий склад! Ретельно плануйте операції та негайно реагуйте на зміни в обстановці! Людське життя – наш найвищий пріоритет. Цим ми кардинально відрізняємося від противника, який навіть не забирає тіла своїх загиблих і готовий ними встелити нашу землю, щоб прокласти дорогу для наступу”.

“Не маємо права перекласти цю війну на наших дітей. Ворога потрібно знищити тут і зараз, інакше він не зупиниться. І ми це можемо зробити”.

“Ми здатні за підтримки Заходу знищити зло, адже не хочемо повторення в Європі сценаріїв, які є в Україні: убивства жінок і дітей, руйнування інфраструктури. Людство має шанс на мирне життя. Сподіваюся, що весь світ це розуміє. Ми готові довести справу знищення зла до кінця”.

“Ціна свобода висока. Нам вкрай важко, адже вогнева перевага на боці противника. Попри все ми тримаємося. Ситуація складна, однак контрольована. Ми вимушені вести маневрену оборону, займати вигідніші рубежі й позиції. Але кожний метр захопленої окупантом землі залитий його кров’ю”.

“Залужний показав себе талановитим головнокомандувачем”

Олег Жданов, військовий експерт:

“До війни Залужний був рік на посаді головнокомандувача, тому складно оцінити його дії. Він тільки прийняв посаду, розібрався з усім і почалося широкомасштабне вторгнення. Хоча встигли запровадити нові процедури планування та організації бойових дій. Почали реформу штатних структур Збройних сил, впроваджувати зміни системи присвоєння військових звань. За короткий термін встиг розпочати заходи щодо реформ у ЗСУ. З початком війни проявив себе як талановитий головнокомандувач. Йому до повномасштабної війни не дали розгорнути сили до штатів воєнного часу, не було мобілізації. Ми зустріли війну в штатах неповної комплектації. Але змогли втримати натиск Росії. Це було важко й це особиста заслуга Залужного. Зокрема те, що Збройні сили спрацювали так, що Київ не взяли.

На найближчі пів року – рік перед головнокомандувачем стоїть завдання закінчити війну

Залужний не допустив жодного оточення Збройних сил. Щодо Маріуполя – знаємо, хто наказав залишати гарнізон там, розуміючи, що він підпадає під оточення. Тому до Залужного тут поки немає питань. На найближчі пів року – рік перед головнокомандувачем стоїть завдання закінчити війну. Головне завдання Залужного зараз – продовження ведення оборонної операції до моменту постачання нам зброї у необхідній кількості. Щоб ми могли сформувати ударне угруповання і розпочати контрнаступальну операцію. ЗСУ готові й очікують тільки надходження зброї”.

Іван Січень, військовий експерт:

“Збройні сили під головнокомандуванням Залужного готувалися до повномасштабної війни. Але насправді зустріли війну не в надто хорошому оперативному стані. Бо окрім Донбасу, ніде не були розгорнуті війська. Тому росіяни швидко увійшли до того ж Херсона. Це величезна проблема й помилка. Зараз доводиться її виправляти. Але після того, у перший – другий день, все стало до ладу. ЗСУ змогли сформувати оборону Києва, столицю втримали й не дали оточити. Встояли Суми й Чернігів. Добре спрацювали Сили спеціальних операцій. На Донбасі вміло й вдало діють наші військові. Нам не вдалося утримати Сіверськодонецьк і Лисичанськ, але виграли час і завдали ворогу великих втрат. Змогли сформувати нові частини, отримати нове озброєння. Ми почали завдавати ударів по тилах і базах противника. Це створює величезні проблеми. Тепер у ворога тил перетворився на фронт. Це заслуга наших Збройних сил.

У ворога тил перетворився на фронт. Це заслуга наших Збройних сил

Командування змогло вивчити уроки. Наша стратегічна помилка, що недооцінили противника, як масштабно він наступатиме. Але Росія також помилилася – розраховувала захопити Україну за кілька днів. Тому вона погано підготувалася. Зусилля наших ЗСУ допомогли перевести війну в більш позиційну форму.

Як правильно сказав Залужний, обстановку на лінії фронту нам вдалося стабілізувати. І ми починаємо завдавати більше шкоди противнику, ніж він нам. Росія через свої втрати не здатна проводити широкомасштабних наступальних операцій. 60 днів воювали за два райцентри на Луганщині – Лисичанськ і Сіверськодонецьк. А наші війська за цей час відійшли на підготовленіші позиції”.

Джерело

Додати коментар