Увага! Підступні інфекційні хвороби влітку!

Літо – найбільш сприятливий час для виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, шляхом передачі яких є вода, адже саме в цей період створюються сприятливі умови для розмножування та розповсюдження збудників патогенних мікроорганізмів.

Забруднення води патогенними мікроорганізмами відбувається багатьма шляхами. Найбільш часто – в наслідок спуску в водойми неочищених стічних вод. Особливу небезпеку становлять каналізаційні стоки промислових підприємств, що переробляють тваринну сировину. Також водоймища можуть бути забруднені виділеннями корів, що купаються у водоймі, диких тварин, гризунів або водоплавних птахів. Таким чином в воду попадають збудники інфекційних хвороб з водним шляхом передачі.

Все це робить воду небезпечною в епідеміологічному відношенні. Тому неприпустимо ковтати воду з водойми під час купання і мити в ній фрукти або овочі перед їх вживанням.

Деякі з інфекційних хвороб, фактором передачі яких

є вода відкритих водойм:

Лямбліоз. Перші ознаки захворювання з’являються через 1-2 тижні після випадкового ковтання зараженої води під час купання. Симптоми: діарея, нудота, біль в животі. Небезпека – сильне зневоднення організму.

Лептоспіроз. Хвороба починається з головного болю, високої температури тіла, болі у литкових м’язах, у животі. Переважно уражаються нирки, печінка, нервова система. Супроводжується розвитком інтоксикації, геморагічним синдромом, нерідко жовтухою. Зараження відбувається під час умивання, купання та ковтання зараженої води водойм.

Холера. Характеризується діареєю, блювотою, біллю у животі. Швидко призводить до зневоднення та зменшення концентрації мінеральних речовин в організмі. Без належного лікування може призвести до смерті.

 

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил

збереже Ваше здоров’я!

>       Для безпечного купання користуйтеся лише офіційно відведеними органами місцевого самоврядування місцями;

>       Звертайте увагу на сигнальні знаки (прапорці, таблички), що повідомляють про забруднення водойми;

>       Не купайтесь у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, підприємства, фермерські господарства;

>       Утримуйтеся від купання у водоймі, де плавають качки або купається велика рогата худоба;

>       Під час купання намагайтеся не ковтати воду;

>       Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними дезінфікуючими засобами;

У Під час заміських прогулянок майте з собою достатній індивідуальний запас питної води;

>       Не заходьте у воду серед заростей болотних рослин.

Завідувач сектору державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Переяславського відділу Головного управління
Держпродспоживслужби в Київській області Олена Вовк.

Додати коментар