Архіви у смартфоні: презентовано міжархівний пошуковий портал

Державною архівною службою України презентовано Міжархівний пошуковий портал, який дає можливість доступу через єдине вікно до цифрових ресурсів архівів в режимі 24/7.

Анатолій Хромов зазначив, що це знакова подія, яка у перспективі змінить вектор діяльності державних архівів.

«Ми не відмовилися від своїх планів, і сьогодні в умовах реального часу мільйонам користувачів світу навіть в умовах війни, ми можемо представити пілотну версію важливого ресурсу, який спрощує життя архівістів та користувачів. На єдиній платформі з доступом через єдине вікно представлено цифрові ресурси трьох центральних державних архівів України, разом це майже 1,5 млн повнотекстових сканкопій архівних документів, до яких створено повноцінний пошуковий апарат», – зазначив він і додав, що йдеться про Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Центральний державний архів громадських об’єднань України, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.

У багатьох європейських країнах існують спеціальні платформи, які уніфікують пошук архівних документів і користувачі мають централізований доступ до оцифрованого надбання. Темпи оцифрування документів українськими державними архівами за останні роки зросли майже на 500%, зростає їх обсяг на сайтах архівів, але всі ці знімки створено в різні часи, на різних платформах, що ускладнює пошук, зауважив очільник Укрдержархіву.

Він відмітив, що, «якби в ті часи, коли я писав свою дисертацію, був такий ресурс, то, думаю, процес написання значно скоротився. На такому ресурсі за ключовими словами можна віднайти в безоплатному онлайн-доступі сотні, тисячі документів». Це великий вклад архівів у розвиток наукового середовища та велика підтримка сімейних, журналістських, людських досліджень.

Анатолій Хромов закликав активно користуватися ресурсом: «Адже нам важливо дізнатися думку користувачів: наскільки він зручний, ефективний і сучасний». Скориставшись зворотним зв’язком користувачі можуть залишити свої враження та пропозиції.

Сьогодні, через обставини війни, немає можливості доєднати до Міжархівного пошукового порталу інші архівні установи, проте, Державна архівна служба України, планує в майбутньому долучення до нього всіх центральних та обласних архівів, щоб у перспективі стали доступними онлайн десятки мільйонів справ, а це мільярди копій архівних документів.

Нині така можливість вже розглядається Державним архівом Київської області.

Доступ до ресурсу: https://searcharchives.net.ua/

Додати коментар