Як працює екстрена допомога в умовах війни: усіх пацієнтів госпіталізують в Переяславську лікарню

Невідкладна та екстрена медична допомога жителям Переяславщини зараз необхідна, може, ще більше ніж було в довоєнний період. У людей загострилися до критичних станів хронічні хвороби, почастішали серцеві напади тощо. До того ж, додалося біженців з міст і сіл, які нещадно обстрілює російська армія – ці люди також часто потребують невідкладної медичної допомоги – Переяслав.City

В умовах воєнного часу служба екстреної меддопомоги працює в незмінному режимі 24/7, без вихідних і святкових, розповідає керівник Переяславської станції ЕМД Мирослав ДЕМКІВ. Вони забезпечені ліками, пальним, є транспорт і працівники справно виходять на зміни в своє чергування. Безвідмовно їдуть на виклики до хворих. Попри умови ведення бойових дій на території Київщини, медики працюють без будь-якої захисної амуніції.

– Між тим безпека життя і здоров’я наших бригад – тепер особливий пріоритет, – наголошує Мирослав Михайлович. – Тому з с. Перемога Броварського району, що нині перебуває в зоні бойових дій, ми забрали свою бригаду, яка там базувалася. В усіх інших населених пунктах: Баришівка, Згурівка, Березань та на Переяславщині всі станції ЕМД працюють і здійснюють виїзди.

 Усі виклики, як і раніше, приймає централізована обласна диспетчерська служба. Черговий лікар оцінює ситуацію та скеровує бригаду за певною адресою. Та все ж дещо і змінилося. В умовах війни медики в дуже виняткових випадках виїжджають на так звані вуличні виклики.

Важливо, що з першого дня російського нападу на Україну всіх пацієнтів з інсультами, інфарктами, травмами тощо «швидка» доправляє тільки в місцеві медзаклади. Зокрема, жителів Переяславщини – у Переяславську БЛІЛ. В дуже виняткових випадках – у Бориспільську лікарню. До інших медзакладів, у тому числі київських, не здійснили жодної госпіталізації за ці два тижні.

– Із запровадженням комендантської години в нас дещо збільшився час доїзду – наші автомобілі зупиняють на всіх блокпостах, – зазначає керівник станції ЕМД. – Перевіряють документи у водія, медиків, пацієнта. Повністю оглядають автомобіль. Ця процедура перевірки здійснюється навіть на в’їзді на територію переяславської лікарні – режим дуже строгий.

Крім того, зі слів Мирослава Демківа, на нічні виїзди бригада відправляється лише в екстрених випадках, коли є критична загроза життю пацієнта. Адже задля маскування машина їде без проблискових маячків і сигналів, без охорони.

– Тож пацієнти, насамперед із хронічними хворобами, мають зараз особливо стежити за своїм здоров’ям, консультуватися в сімейних лікарів, які наразі всі працюють у звичному режимі. Необхідно приймати призначені ліки, виконувати всі рекомендації, аби не довелося викликати нашу бригаду, – наголошує Мирослав Демків.

 

Додати коментар