Клієнтам банків: що робити з кредитами та протермінованими картками у період війни?

Якщо в умовах воєнного стану ви не маєте можливості сплатити кредит, не панікуйте. Національний банк дозволив банкам не враховувати несплату за кредитами як прострочення протягом дії воєнного часу та 30 днів після цього, якщо несплата пов’язана із російською агресією. Про це повідомляє Переяслав.City з посиланням на пресслужбу НБУ.

У НБУ пояснили, що наразі чимало банків ініціює кредитні канікули:

«Про кредитні канікули потрібно домовитися безпосередньо з банком. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів аби продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто надалі сплачувати.

Кредитні канікули – це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Кредитні канікули – це тільки пауза, тобто відтермінування у розрахунках клієнта з банком під час воєнного стану в країні. Така «перерва» може стосуватися сплати основної суми кредиту («тіла» кредиту) чи нарахованих відсотків.

Про кредитні канікули потрібно домовитися безпосередньо з банком.

Домовленість між банком і позичальником є добровільною. Багато банків вже самостійно ініціювали відтермінування сплати за позиками, ця інформація доступна на їхніх офіційних сайтах. Якщо клієнт відчуває, що через падіння доходів «не тягне» кредит, варто звертатися до банку.

Кредитні канікули не зменшують суму вашого боргу. Опція кредитних канікул не зменшує суму боргу. Можливість відстрочки сплати основної суми кредиту чи нарахованих відсотків за кредитом залежить від пропозицій конкретного банку».

Приватбанк

ПриватБанк оголосив кредитні канікули до 1 червня для всіх клієнтів, окрім тих, які мали прострочення зобов’язань більш ніж 90 днів. Про це повідомив прессекретар ПриватБанку Олег Серга на своїй сторінці у фейсбук. Для решти вносити платежі зараз не обов’язково, прострочення не формуватиметься.

На період воєнного стану, термін дії всіх платіжних карток ПриватБанку, у тому числі зарплатних, пенсійних та соціальних карток, автоматично продовжено на 180 днів.

У разі закінчення терміну дії картки у березні чи квітні 2022 року, картки продовжать працювати без обмежень, як для оплати покупок, будь-яких послуг, так і отримання готівки.

Райффайзен банк

Райффайзен Банк ввів кредитні канікули для всіх фізичних осіб, приватних підприємців та корпоративних клієнтів до 31 березня 2022 року.

Усі необхідні налаштування банк робить автоматично, клієнтам НЕ потрібно звертатися у відділення чи до Інформаційного центру банку.

Ощадбанк

У зв’язку з оголошенням воєнного стану на території України Ощадбанк запровадив кредитні канікули для представників мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ). Ця програма підтримки підприємців у важкі часи триватиме до 31.05.2022. На період кредитних канікул відтерміновуються виплати по тілу кредитів та відсотки.

У цей час не будуть застосовуватись будь-які штрафні санкції за невиконання або неповне виконання діючих кредитних договорів. Кредитні канікули для всіх клієнтів розпочнуться автоматично, для їх запровадження не потрібно звертатися до банку.

З метою підтримки підприємств, які прямо або опосередковано підсилюють обороноздатність України, Ощадбанк продовжує виконувати обов’язки щодо поповнення обігових коштів таких підприємств у рамках діючих кредитних договорів у регіонах, де це можливо.

Ощадбанк продовжив дію своїх карток, термін яких завершися, до 1 серпня 2022 року. Продовження відбувається в автоматичному режимі, для пролонгації карток клієнтам банку нікуди звертатися не потрібно. Пролонговані картки мають повноцінний функціонал: ними можна розраховуватися в торговельно-сервісний мережі, знімати готівку в банкоматі тощо.

Окрім цього, Ощадбанк починаючи з 24 лютого, відмінив комісію на зарахування зарплати працівникам бюджетних організацій. Це зроблено для того, щоб працівники могли отримати зарплати навіть якщо у організацій не вистачає коштів для оплати комісії на зарахування цих зарплат.

Монобанк

Оскільки Monobank дозволили своїм клієнтам користуватися грошовими коштами з кредитних рахунків, керівництво банку також розширило часові рамки для боргу.

Так звані кредитні канікули дозволять відстрочити оплату тіла боргового зобов’язання до 31 березня 2022 року за гроші, взяті до кінця січня та лютого, до 30 квітня за витрачені в березні. Ті клієнти, які до цієї дати внесуть обов’язковий платіж або повністю погасять борг, не будуть оштрафовані санкціями з боку банку і не заплатять зайвих відсотків.

Додати коментар