В місті Ірпінь переяславці святкували ювілей Київщини (Фоторепортаж)

У неділю, 24 вересня, жителі та гості Київської області відзначили особливу дату – 85-ту річницю з дня утворення Київщини. Представники з усіх районів та міст обласного значення нашої області приїхали цього дня в місто Ірпінь, аби разом відсвяткувати ювілейну дату – «Благословенна Київська земля». Київська область була утворена 27 лютого 1932 року.

На святі були присутні почесні гості з Київської області, які прибули в Ірпінь з нагоди святкування 85-ої річниці утворення Київської області – Герої України, депутати Верховної ради України, голова Київської державної адміністрації Олександр Горган, очільники міст та селищ, голови РДА, голови районних рад області. Переяславщину представляли міський голова Переяслава-Хмельницького Тарас Костін, заступник міського голови Валентина Губенко, голова Переяслав-Хмельницької РДА Андрій Пряхін, голова районної ради Григорій Качкалда.

Перед офіційними заходами міський голова Ірпеня Володимир Карлюк представив місто яке він очолює, зробивши автобусну екскурсію містом для почесних гостей та журналістів. Під час якої представники делегацій відвідали Алею Героїв АТО та поклади квіти до пам’ятного знаку. Символічну стрічку відкриття розв’язали голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган та Ірпінський міський голова Володимир Карплюк в загальноосвітній школі №3 на урочистому відкритті комплексу спортивних майданчиків.

– Спорт виховує характер, незламність, відчуття команди, розуміння, що здаватись не можна. Спорт виховує силу духу, а це саме те, що сьогодні потрібно нашій державі, – зазначив Олександр Горган. – Вірю в кожного спортсмена. Бажаю перемоги кожному з вас. Допомагати один одному, принести Україні найбільші олімпійські перемоги і пам’ятати, що за вами стоїть весь український народ. Дякую Вам! Слава Київщині! Слава Україні!.

Варто зазначити, що цього місяця усі школи в Ірпені отримали нові сучасні багатофункціональні спортивні майданчики. Протягом літніх канікул будівельні роботи тривали водночас на шести об’єктах. Тепер школярі мають змогу під час уроків фізкультури та у вільний час безпечно і комфортно грати у футбол, волейбол, баскетбол, займатися бігом, тренуватися на вуличних тренажерах. А найбільший спортивний комплекс з міні-футбольним полем, тренажерами для воркауту та біговими доріжками облаштовано на території школи №3.

У день святкування Дня Київщини відбулося урочисте відкриття комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу (ясла-садочок) «Колібрі».

З визначною подією – відкриттям садочку «Колібрі» – територіальну громаду міста привітав голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган.

– Ще кілька років тому ніхто й мріяти не міг, що наші діти можуть ходити в такий садок. Цей садок – символ того, що Україна процвітає, а Київщина є місцем для щасливих людей, – підкреслив очільник області.

 – Такого рівня садочку Київщина не має, – зазначив Ірпінський міський голова Володимир Карплюк.

Голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган вручив почесну грамоту директору будівельної групи «Синергія», депутату Ірпінської міської ради Ігорю Оверку.

– Ми хотіли створити казку. І нам це вдалося, – зазначив Ігор Оверко. – Хочемо, щоб садочок був для діток тим закладом, куди вони з радість приходитимуть вранці.

Це другий новий комунальний дошкільний навчальний заклад, відкритий в Ірпені за останніх три роки. Садочок розрахований на 220 вихованців. Тут облаштовано ігрові, кімнати для сну та інші необхідні приміщення, сучасні ігрові майданчики з унікальними елементами благоустрою навколо будівлі. У закладі використано авторські дизайни кожної кімнати. Планується впровадити широкий вибір додаткових навчальних послуг для дітей із залученням найуспішніших іноземних методик та експертів. Варто додати, що за останні два роки населення Ірпеня збільшилось на десять тисяч жителів і нині складає близько ста тисяч.

Олександр Горган відвідав локації, які представили всі райони та міста області. Переяслав-Хмельницький майданчик, яку облаштували спеціалісти відділу культури та туризму міської ради (начальник Вікторія Гуріна) та працівники НЦК «Зустріч» (директор Тарас Близнюк) представив міський голова Тарас Костін. Делегація з міста Переяслава-Хмельницького складала із сорока осіб. Розважали гостей переяславської локації артисти Народного аматорського вокального ансамблю «Вербиченька» (художній керівник Наталія Александрова). З цікавістю гості куточка міста розглядали вироби-вишиванки ДП “Фабрика ім. Б. Хмельницького ВАТ “Укрхудожпром” (директор Катерина Коляденко).

Центральним дійством офіційної частини були привітання і нагородження. Вітання від Уряду України та особисто від Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана озвучив міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

Олександр Горган передав вітання від Президента України Петра Порошенка, зазначивши, що хоча «Президент зараз перебуває далеко у службовому відрядженні, але добре знає, що сьогодні – День Київщини, тож вітає кожного з вас, бажає щастя, здоров’я і процвітання, а також просить передати слова вдячності і пошани Героям України», яких було запрошено на сцену.

Державними нагородами, високими званнями і відзнаками, зокрема подяками від глави уряду, почесними грамотами Верховної Ради України та голови Київської ОДА були відзначені кращі жителі Київщини. Олександр Горган  вручив посвідчення та нагрудний знак Заслуженого працівника освіти України Надії Коцур, завідувачці кафедрою, професору Переяслав-Хмельницького держаного педагогічного університету ім. Г. Сковороди.

Окрім того, нагородили переможців конкурсу-фестивалю «Гостинна Київщина», в якому взяли участь представники всіх районів і міст Київської області. За кращі здобутки громад, популяризацію народного мистецтва і презентацію національних та місцевих страв були відзначені три громади. Диплом 3-го ступеня і 10 тис. грн дісталися Переяслав-Хмельницькому району (голова РДА Андрій Пряхін), диплом 2-го ступеня і винагорода у розмірі 20 тис. грн – громаді Борисполя, а перше місце посів Вишгородський район, отримавши 30 тис. грн. Усі інші райони і міста відзначені дипломами і преміями.

Далі був святковий концерт, у якому виступили найкращі учасники і переможці конкурсу дитячої творчості «Яскраві діти України» і Народна артистка України Тіна Кароль. Юна переяславка Катя Гігійчук на головній сцені Київщини виступала тричі – із сольним виступом, гала виступом та в дуеті із Тіною Кароль. Завершальним акордом святкування Дня Київщини став яскравий феєрверк.

Пізно вночі, перед від’їздом переяславської делегації додому, до комфортабельного автобусу зайшов міський голова Тарас Костін та подякував усім за чудову презентацію міста Переяслава-Хмельницького на святкуванні 85-ї річниці Київщини.

Додати коментар