Бустерна доза вже в Дії. Як підтягнути сертифікат і чому це важливо для подорожей

У “Дії” вже можна завантажити сертифікат про щеплення бустерною дозою. Доти всі, хто вакцинувався бустером, користувались зеленим сертифікатом про повну вакцинацію від ковіду, і не могли довести бустер у разі необхідності.

“Як і обіцяли, запустили COVID-сертифікати на бустер”, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на своїй сторінці у фейсбуці.

“Свій “бустерний” сертифікат вже згенерував, тому можу вільно відвідувати заклади громадського харчування, державні установи та подорожувати”, – додав міністр.

Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо після щеплення надіслати запит на порталі чи у додатку “Дія”. Сертифікати про бустер генеруються точно так само, як і сертифікати про одужання чи інші дози вакцини від ковіду.

У редакції ВВС News Україна перевірили, чи це працює, і у одного з журналістів, який раніше щепився бустером, вже підтягнувся сертифікат.

сертифікат

Міністр Ляшко також нагадав – щоб сертифікат був чинним для перетину кордону, має пройти 14 днів від моменту щеплення.

Єдиною відмінністю є термін дії нового документу – він буде чинним 9 місяців. Раніше ковідний сертифікат мав діяти рік.

Це пов’язане з тим, що термін дії ковідних сертифікатів, незалежно від кількості доз, в Україні загалом скоротили після того, як на такий крок пішли у ЄС.

У Європейському центрі з профілактики та контролю захворювань заявили, що вакцинація захищає від коронавірусу протягом шести місяців, після чого захист слабшає.

В оновленому ковід-сертифікаті будуть дані лише про бустерну дозу вакцини. Про це ВВС News Україна розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрової трансформації Марія Карчевич. “При бустері у сертифікаті буде зазначатися третя доза і назва тієї вакцини, якою ви щепилися останньою. Також буде вказано, що це 3/3 вакцин”, – зазначила чиновниця.

Це важливо, адже бустер в Україні роблять Pfizer і Moderna, які визнані у всіх країнах ЄС.

Щоб у сертифікаті з’явився бустер, треба буде оновити документ у “Дії”. Тоді ж у ньому з’явиться і новий термін – 270 днів. Тобто термін дії сертифікату рахується від останнього щеплення.

Бустерну дозу в Україні можливо зробити з 6 січня, якщо з часу другої дози минуло шість місяців.

Джерело

Додати коментар