Віртуальна тисяча. Де її можна витратити у Переяславі?

По заохочувальній “тисячі Зеленського” почали нараховувати на віртуальні банківські картки з 19 грудня 2021 року. Кошти отримати може кожен українець, який пройшов повний курс вакцинації проти коронавірусу, незалежно від дати щеплення і назви вакцини. Ми дослідили, кому, коли і як можна наразі отримати кошти та де ними скористатися в Переяславі.

Доступно тільки онлайн

Фінансова підтримка за вакцинацію поки що доступна лише користувачам смартфонів, які завантажили універсальний додаток електронних послуг Дія і згенерували там COVID-сертифікат. У Дію розробники додали опцію єПідтримка в розділі «послуги». Там за підказками необхідно обрати банк, в якому зареєструють картку для виплати.

Не обов’язково обирати саме той банк, де ви вже є клієнтом. Це може бути Monobank, «Альфа-банк», «Укргазбанк», «Ощадбанк», «Приватбанк» та інші банки, які приєдналися до програми. Далі просто очікуйте надходження коштів на свій рахунок. Мінекономіки обіцяє це здійснювати впродовж десяти днів.

Як використати гроші?

Ця тисяча не оподатковується і не береться до уваги при нарахуванні будь-яких субсидій, соціальних допомог та виплат.

З «ковідного» рахунку кошти не можна зняти готівкою чи переказати на іншу картку. Ними можна розрахуватися тільки за певні товари і послуги: купити книжки, квитки в кіно чи театр, абонементи у спортзал, квитки на потяг або літак у межах країни.

Використати тисячу з цього рахунку можна лише упродовж чотирьох місяців з моменту їх зарахування. Інакше вони повернуться державі. В уряді обіцяють, що ця програма підтримки діятиме до кінця 2022 року.

Що робити без смартофона і Дії?

Для тих українців, хто не має персонального смартфона чи з інших причин не може скористатися застосунком Дія, уряд обіцяє видавати через банки спеціальні пластикові картки з такими ж умовами використання, як і віртуальні. Але це буде можливо не раніше липня 2022 року. Водночас Президент оголосив, що з квітня пенсіонери віком старше 60 років зможуть отоварити свою ковідну тисячу в аптеках.

Як купити книги?

Розрахуватися віртуальною карткою за книги можна як в онлайн-магазині, так і в реальній книгарні чи в приватного підприємця. Головне, щоб торгові точки були офіційно зареєстровані як такі, що реалізують книги, тобто мати спеціальний MCC-код. Його банки зчитуватимуть через платіжний термінал і дозволятимуть чи відхилятимуть оплату. Якщо так, то значить бізнес зареєстрований не у тій категорії, у якій веде торгівлю. Зокрема, у продуктовому супермаркеті придбати книги, вірогідно, не вдасться. У Переяславі ми поки що не знайшли підприємців, в яких можна купити з цією карткою книги наживо.

Зате купити книги онлайн дуже просто. Відкрийте відповідний сайт, виберіть до вподоби книжки, «поклавши» їх у кошик на потрібну суму, введіть дані для відправки, оберіть метод доставки та спосіб оплати – «оплата онлайн». Картка «єПідтримка» спрацює тільки з такою оплатою. Вкажіть її реквізити: номер картки, термії дії та код CCV, який вказаний на звороті віртуальної картки (для цього потрібно натиснути на картку). Якщо сума до сплати понад 1000 грн, доплатити різницю з іншої картки неможливо. Але кошти з еПідтримки можна витрачати частинами і на різні покупки.

Карткові кошти приймають у заповіднику

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» також уже долучився до програми «єПідтримка». У музеях заповідника можна придбати вхідний квиток, замовити екскурсійне обслуговування, купити книги для себе чи на подарунок, оплативши їх коштами «єПідтримки» безпосередньо у музеях. Про це повідомляється на сторінці заповідника у фейсбуку.

У Переяславі витратити тисячу гривень за вакцинацію проти COVID-19 можна на абонемент у найновіший і найсучасніший фітнес-центр POWER GYM. Він розташований на четвертому поверсі швейної фабрики (вхід з боку відділення «Нової пошти»). Детальніше про це розповів власник залу і тренер Артур Рибак:

– Ми автоматично потрапили в програму «єПідтримка», бо маємо КВЕД відповідної діяльності, – зазначив він. – У нашому фітнес-центрі займаються лише вакциновані відвідувачі. Уже близько двадцяти з них витратили тисячу гривень за вакцинацію на абонементи. Ми пропонуємо два варіанти: місячний абонемент за 450 гривень та тримісячний за 1250 гривень. Людина може розрахуватися ковідною тисячею і додатково сплатити 250 гривень та протягом трьох місяців займатися в залі хоч і щодня. Використати віртуальну тисячу на послуги тренера не можна. Індивідуальне заняття з тренером коштує 200 гривень, у групі з двох осіб – 150. Новачкам раджу позайматися з інструктором хоча б перший місяць.

фітнес-центр POWER GYMАвтор: Валентина Батрак

За словами Артура Рибака, процедура оплати дуже проста.

– Людина відкриває спеціальну картку в одному з банків-партнерів програми «єПідтримка», на яку надходять кошти. Цю картку потрібно додати в GooglePay або ApplePay для безконтактної оплати зі смартфона. Далі нею можна розраховуватися так само, як і будь-якою карткою, прикладаючи до терміналу. У нашому фітнес-центрі є платіжний термінал, тобто це хвилинна справа.

Вікових обмежень для занять у фітнес-центрі немає.

– Починати тренування раджу не раніше 14 років. А верхньої вікової межі немає. Раніше в нас був зал у підвальному приміщенні податкової. Там займалася 63-річна жінка. Ми їй давали безкоштовний абонемент, вона була нашим талісманом. Нам подобається, коли займаються люди пенсійного віку.

Просторе приміщення фітнес-центру дозволяє прийняти велику кількість відвідувачів.

– Тренажери розташовані на площі 300 квадратних метрів, ще сто квадратів займають роздягальні з окремим туалетом, душовою. У нас займається близько двох сотень відвідувачів. Місця для всіх вистачає. Найгарячіший період – після 18 години. Зранку відвідувачів найменше, – уточнив власник закладу.

 

– На мою картку Монобанку ковідна тисяча прийшла дуже швидко. Я зайшов на сайт мережі кінотеатрів Мультиплекс, купив п’ять квитків на мультик для своєї родини та друзів і оплатив через ApplePay. А можна було купити прямо в касі, розрахувавшись через термінал. Більшість знайомих досі не визначилася, куди витратити гроші. Багатьом вони ще не надійшли.

Переяславець Артур Жук протягом трьох місяців відвідує фітнес-центр POWER GYM.

– Ми з дружиною одразу витратили гроші, отримані за програмою «єПідтримка», на тримісячні абонементи у цей зал, – розповів він. – Це було до Нового року, тому доплатили лише по 100 гривень. Усе легко і вигідно. Більшість моїх друзів використали ковідні тисячі на відвідування київських кінотеатрів.

У кінотеатри їдуть до столиці

Переяславець Дмитро Ставицький придбав на ковідну тисячу сертифікати мережі кінотеатрів «Планета кіно».

– Я одним із перших отримав гроші на картку єПідтримка від Монобанку. Мені одразу прийшла пропозиція від «Планета кіно» розрахуватися ковідною тисячею за чотири сертифікати по 250 гривень на квитки та чотири порції попкорну будь-якого розміру. Мене це влаштовувало. Я перерахував кошти з картки й отримав на електронну пошту листа з промокодами сертифікатів на квитки й на попкорн, які діють рік із моменту покупки. Один сертифікат використав, придбавши квиток на четверту частину «Матриці». Для цього під час покупки квитка на сайті ввів його промокод. А вже на касі назвав інший промокод і взяв попкорн. Їздили з братом у кінотеатр «Блокбастер» біля метро «Почайна». Далі плануємо сходити в кіно з дружиною.

Чув від знайомих, що за 1000 гривень з карткою єПідтримка ПриватБанку можна придбати абонемент у мережі Мультиплекс: 11 квитків на місця GOOD та 7 квитків на місця у залах IMAX.

Джерело

Додати коментар